Ammatiksi personal trainer

Ovatko terveys ja hyvinvointi tärkeitä arvojasi? Koetko muiden ihmisten auttamisen sydämen asiaksesi? Nautitko liikunnasta ja aktiivisesta elämäntavasta? Haluaisitko tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa? Jos vastauksesi edellisiin kysymyksiin on kyllä, on personal trainerin ammatti juuri sinua varten. 

Pieni vilkaisu peruutuspeiliin

Olen työskennellyt personal trainer-alalla pitkään. Valmistuessani pt:ksi 1990-luvun loppupuolella, ala oli Suomessa vielä nuori ja tuntematon. Itsellenikin teetti välillä hankaluuksia tavata ihmisille uutta ammattinimikettäni. Pohdin jopa välillä, olisiko helpompaa kääntää nimikettä suomalaiseen suuhun paremmin taipuvaksi omavalmentajaksi tai treenariksi.

Tänä päivänä personal trainer -nimike on tuttu ja pelkän pt-lyhenteenkin tietää lähes jokainen. Personal training onkin saavuttanut vankan aseman korkean profiilin liikunta- ja hyvinvointivalmennuksena, etenkin kunto- ja liikuntakeskuksissa, mutta myös kouluissa, oppilaitoksissa, yritysten hyvinvointipalveluna sekä aktiivisen terveydenedistämisen palveluna.

Personal training – ohi menevä trendikö?

Muistan pt:ksi valmistuttuani joidenkin hieman kyseenalaistaneen ja epäilleen alan tarpeellisuutta. ”Kyllä ihmiset tietävät miten syödä ja liikkua”, olin tyypillinen kommentti ja ”melkoista uusavuttomuutta, jos ei omin avuin saa itseään liikkeelle”, kuului myös suosikkikommenttivalikoimaan. Moni epäili ääneen kyseessä olevan nopeasti unholaan jäävä trendi, mutta kuinkas sitten kävikään?

ACSM (The American College of Sport Medicine) julkaisee vuosittain tulevan vuoden suurimmat liikunta- ja hyvinvointitrendit. Aineiston tuottamiseen osallistuu noin 4500 liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilaista eri puolilta maailmaa. Personal training oli kyseisen listan kärkipäässä vuonna 1998 eli vuotena, jolloin valmistuin pt:ksi. Personal training on siellä myös vuonna 2022, niin kuin on ollut jokaisena vuonna siinä välissäkin. Ja niin se on muuten tästä eteenpäinkin.  

Millaista on työ personal trainerina?

Millainen on tyypillinen personal trainerin päivä? Sellaista tuskin voi kovinkaan tarkasti kuvailla, sillä työ pt:nä vaihtelee asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden, vuodenaikojen, työskentely-ympäristöjen sekä hyödynnettävien liikuntamuotojen mukaisesti. Personal trainerin työ on ihmisten auttamista ja heidän hyvinvointitottumustensa muutoksen tukemista yksilöllisten toiveiden, tavoitteiden, rajoitteiden ja resurssien pohjalta. Jonkun kanssa treenataan lihaskuntoa kuntosalilla, toisen kanssa kestävyyttä lenkkipolulla. Joku kaipaa kotitreenejä ja stressinhallintakeinoja kiireiseen arkeen, toinen ravintovalmennusta ja ideoita istumisen vähentämiseksi. Yksi haluaa nousta fitness-lavoille ja toinen kuntoutua liikkumista rajoittavasta rasitusvammasta.

Personal trainerin työ koostuu liikunta- ja elintapaneuvonnasta, kuntokartoituksista ja edistymisen seurannasta, harjoittelun ohjelmoinnista ja kunto-ohjelmien rakentamisesta, liikuntavalmennuksesta erilaisissa ympäristöissä sekä erilaisten liikuntamuotojen parissa ja ravinto- sekä psyykkisestä valmennuksesta. Pt:n rooli vaihtelee siis valmentajasta, opettajaan, tukijaan/ rinnalla kulkijaan, tsemppariin, konsulttiin ja välillä liian innon ”jarruttelijaankin”.

Personal trainerin työ voi olla henkilökohtaisen valmentamisen lisäksi pienryhmien valmentamista, luentojen ja tietoiskujen pitämistä, kuntotestien tekemistä, kunto-ohjelmien rakentamista, hyvinvointisisällön tuottamista (teksti, videot) ja kaikkea sellaista tekemistä, jonka avulla personal trainer -osaamista voidaan kaupallistaa ja toimittaa asiakkaalle, arvoa tuottavassa muodossa.

Hyvinvointivalmennukselle kasvavaa kysyntää

Kun valmistuin personal traineriksi 90-luvun lopulla ja heittäydyin pt-yrittäjäksi, oli ala vielä täysin tuntematon. Kilpailua ei ollut, muttei luonnollisesti kysyntääkään. Silloin ei hankittu liidejä digimarkkinoinnilla, eikä tehty bisnestä verkkovalmennuksilla.

Tänä päivänä tietoisuus ja terve ovat toista luokkaa. Joka kolmas suomalaisaikuinen on kiinnostunut personal trainer -palveluiden hankkimisesta ja valmis maksamaan niistä vuositasolla 600-1800 euroa. Vaikka tarve on kasvanut räjähdysmäisesti, ei tarjonta ole kyennyt kehittymään kysynnän tasolle.

Liikuntakeskuksissa vallitseekin useiden satojen valmentajien vaje, joka syö paitsi liiketoimintaa, myös kuntosaliasiakkaiden motivaatiota sekä sitoutuneisuutta. Tutkimusten mukaan kaksi oleellisinta säännölliseen ja pitkäjänteiseen harjoitteluun sitouttavaa tekijää ovatkin ihmiskontakti/ vuorovaikutus sekä ohjelmoiden harjoittelun piirissä pysyminen. Myös oppiminen ja tulokset ovat oleellisia tekijöitä harjoittelumotivaation säilymisen kannalta. Edellisen tiedon valossa voidaankin todeta personal trainer-palveluiden olevan keskeisessä asemassa niin liikuntakeskusten kuin siellä treenaavien asiakkaiden ”menestymisen” näkökulmasta.

Kehokeskeisyydestä kokonaisvaltaiseen terveysvalmennukseen

Personal trainer -ala ja pt:ksi valmistavat koulutukset ovat hyvin keho- ja suorituskykykeskeisiä. Yksi syy kehonmuokkaus- ja suorituskykytavoitteiden painottumiseen on palveluiden keskittyminen kuntokeskusympäristöön. Toinen asiakkaiden malttamattomuus ja halu saavuttaa nopeita tuloksia, muutoksen pysyvyydenkin kustannuksella.

Huoli kehityskulun suunnasta sai meidät käärimään hihamme ja ryhtymään toimeen. Rakensimmekin vahvasti elintapavalmennukseen painottuvan personal trainer -koulutuksen vastaiskuksi yhä kasvavaa istumisannosta, huonokuntoisuutta, elintapasairauksien räjähdysmäistä kasvua sekä passiivisuuden aiheuttamaa kansanterveyden ja -talouden rapistumista vastaan. Halusimme vastata koulutuksellamme nopeasti muuttavan kentän sekä työnantajien tarpeisiin. Enää ei nimittäin riitä, että personal trainerit osaavat valmentaa tervettä ja motivoitunutta kuntoilijaa, sillä sellainen alkaa jo olla harvinaisuus liikunta- ja terveysvelan kasvaessa edelleen.

Tavoitteena parempi stressitasapaino

Impulssi Personal trainer -koulutuksen keskeisin tavoite on loppuasiakkaan stressitasapainon parantaminen. Siis se, ettei valmennus ole uusi stressitekijä jo muutenkin liiallisen kuormitustaakan päälle, vaan tuottaa aidosti parempaa hyvinvointia, onnellisuutta ja elämänlaatua. Opetamme koulutuksessamme voimavaralähtöistä valmentamista eli sitä, kuinka erilaisilla hyvinvoinnin teoilla voidaan hallita kokonaiskuormittuneisuutta, siis tarvittaessa palautua paremmin tai kehittää kapasiteettiaan korkeammalle tasolle.

Personal trainer -koulutuksemme on suunnattu henkilöille, jotka haluavat parempia työkaluja oman hyvinvointinsa edistämiseen, oman työnsä tueksi sekä niille henkilöille, jotka haluavat työllistyä tai toimia yrittäjinä ihmisten auttamisen sekä hyvinvoinnin edistämisen pariin. Jos edelliset tavoitteet resonoivat, niin tervetuloa kouluttautumaan elintapavalmennuksen ammattilaiseksi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Riku Aalto

Riku on personal trainingin uranuurtaja Suomessa. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti ja ammattivalmentaja, joka on täydentänyt osaamistaan muun muassa liikuntahallintotutkinnolla, työhyvinvointivalmentajakoulutuksella sekä ravinto-, voima- ja psyykkinen valmentaja –opinnoilla. Riku on kirjoittanut noin 40 kirjaa harjoittelusta, ravitsemuksesta sekä fyysisestä hyvinvoinnista.

Riku Aalto

Riku Aalto

Riku on personal trainingin uranuurtaja Suomessa. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti ja ammattivalmentaja, joka on täydentänyt osaamistaan muun muassa liikuntahallintotutkinnolla, työhyvinvointivalmentajakoulutuksella sekä ravinto-, voima- ja psyykkinen valmentaja –opinnoilla. Riku on kirjoittanut noin 40 kirjaa harjoittelusta, ravitsemuksesta sekä fyysisestä hyvinvoinnista.

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.