Kuntoilu- tai painonpudotustavoitteissaan epäonnistuneiden suusta kuulee useimmiten ääneen ihmettelyä siitä, miten runsas sekä kovatehoinenkaan liikunta ja vähäkalorinen dieettikään ei tuottanut toivottuja tuloksia. Kurjuutta, kärsimystä ja luopumisia ollaan siedetty hetken verran, jonka jälkeen ollaan palattu aiempiin tottumuksiin, itsetunnon, tahdonvoiman ja energiatasojen ottaen osumaa kurimuksen seurauksena. Onnistujien suusta sen sijaan kuulee ihmettelyä siitä, miten helposti tavoitteet toteutuivat. Luopumisten ja kärvistelyn sijaan he kokevat usein saaneensa enemmän kuin menettäneensä. Seuraava postaus avaa hieman kestävän muutoksen kaavaa. Vaikka kaikki kuulostaa helpolta, on sohvalle jämähtäminen sekä vanhoissa tavoissa roikkuminen kuitenkin vielä huomattavasti helpompaa.
Kestävän muutoksen marssijärjestys kulkee riittävien voimavarojen varmistamisen kautta, muutoskapasiteetin lisäämiseen sekä suorituskyvyn kehittämiseen. Palautumistaitojen kehittämisen jälkeen voidaan siirtyä askel kerrallaan kehon sekä mielen kuormituskestävyyden lisäämisen kimppuun.

Pidä kuitenkin mielessäsi liikuntaa aloittavan ja hyvinvointitottumuksiaan muuttavan yleisin sudenkuoppa: Samanaikainen liikunnan määrän lisääminen ja syödyn ruoan määrän sekä energiapitoisuuden vähentäminen. Se ei voi johtaa mihinkään muuhun, kuin kitkerän katkeraan lopputulokseen. Usein kuuleekin kuntoilu- tai painonpudotushaaveissaan epäonnistuneiden henkilöiden ihmettelevän ääneen repsahdusta tai heikkoa lopputulemaa. Vaikka liikunnan määrä sekä teho ovat hiponeet maksimia ja dieettiä on seurattu mikroskooppisen tarkasti, on lopputulos jäänyt laihaksi (toisin kuin vartalo).
Lisää siis ensin energian saantia (vitaliteetti) palautumiseen sekä säännölliseen syömiseen panostamalla, ja keskity vasta sen jälkeen energian kuluttamiseen sekä tason nostamiseen tähtäävään kuntoharjoitteluun (kapasiteetti).
Kuntoilu- ja painonpudotushaaveissaan onnistuneiden suusta kuulee lähes poikkeuksetta ihan päinvastaisen tarinan. Moni ihmettelee onnistumisen olleen yllättävän helppoa. Luopumisten, kärvistelyn ja itsensä ruoskimisen sijaan tulokset on tehty lisäämällä, ei pois ottamalla elämästä energiaa antavia tekijöitä. Lisää unta, lisää ruokailukertoja, lisää kasviksia, lisää liikettä ja hiljalleen, elinvoimaisuuden lisääntyessä myös lisää liikuntaa sekä osallistuvaa, touhukasta elämää.
Ennen toimeen tarttumista ja liikkeelle lähtemistä on kuitenkin vielä hyvä palauttaa mieleen mielen merkitys onnistuneessa muutoksessa. Ilman ajattelun muutosta onkin lähes mahdotonta saada aikaan muutosta toiminnassa, tässä tapauksessa aktiivisemmassa elämäntavassa.
Toisaalta on kuitenkin hyvä muistaa, että ”fyysinen harjoittelu vapauttaa mielen” eli usein aktivoituminen ja liikkeelle lähtö saavat myös mentaalisen muutoksen liikkeelle.
Älä siis jää vatuloimaan liian pitkäksi aikaa, vaan jatka pian matkaasi voimavarojen varmistamisen kautta fyysiseen aktivoitumiseen.
Arjan vai arjen aktiivisuus? 🙂 Graafissa ehkä pieni pianovirhe paholainen.
Moi Kale! Kiitos tarkkavaisuudesta, korjattiin kirjaimet oikeille paikoilleen 😉 Mukavaa kesää!