Erjan koulutustarina – Kohti oman elämän nautiskelua ja merkityksellisyyttä

Erja aloitti Impulssin personal trainer -koulutuksen elokuussa 2022 ja valmistuttuaan personal traineriksi alkuvuodesta 2023, on oman yritystoiminnan käynnistäminen ja asiakkaiden valmentaminen pitänyt hänet kiireisenä. Erjan missio valmennustyössä on selkeä: Hän haluaa auttaa väsyneitä +40 vuotiaita naisia kohti elinvoimaista arkea ja terveellisempiä elämäntapoja. Tässä on Erjan tarina hänen omasta loppuun palamisesta ja muutoksesta. Erjan valmennuksiin pääsee tutustumaan lisää osoitteessa voimakassina.fi.

Oma muutostarina

Oma muutosmatkani alkoi vuosia ennen koronaa ja silloin kiinnostuin itsensä kehittämisestä. Luin kirjallisuutta ja kävin valmennuksissa. Kaipasin muutosta elämääni, mutta silloin en vielä tiennyt, mitä se konkreettisesti tarkoittaa.

Juuri ennen koronaa paloin loppuun. Keho pakko pysäytti minut, koska en itse tajunnut pysähtyä. Siihen aikaan vauhti oli kova. Tein raskasta lentoemännän työtä, liikuin paljon, yritin keskittyä perhe-elämään ja haalin itselleni koko ajan paljon tekemistä ja kalenterin täytettä. Eräänä aamuna juoksulenkillä jalkani eivät enää suostuneet nousemaan. Valahdin maahan ja aloin itkemään, josta ei tullut loppua. En tiennyt, mitä oli tapahtunut, mutta ensimmäistä kertaa tajusin, että nyt tarvitsin apua. Omat voimavarani olivat ehtyneet.

Päällisin puolin kaikki oli hyvin, mutta elämästäni puuttui aito ilo ja merkityksellisyys. Elämästäni oli tullut suorittamista ja tavoitteesta toiseen juoksemista. Vauhdin keskellä olin unohtanut elämäni tärkeimmän henkilön eli oman itseni. En enää tiennyt mitä minä oikeasti halusin ja tarvitsin. Olin hukannut yhteyden itseeni ja kehooni matkan varrella.

Kauheata sanoa, mutta minun pelastukseni oli korona. Lentoemännän työt loppuivat kuin seinään ja olin lomautettuna pitkään. Nyt oli aikaa keskittyä omaan itseeni; pohtia mitä tarvitsin ja kuka halusin olla sekä mitä oikeasti halusin tehdä. Kirjoitin paljon ja käytin itsensä kehittämisen valmennuksissa saamiani työkaluja oman tilanteeni kirkastamiseen. Tajusin, että oma uupuminen johtui pääosin arvoristiriidasta. Ennen rakastamani työ ei enää palvellut minua.

Itselleni tärkeä arvo on ollut jo nuoruudesta asti hyvinvointi ja terveys. Olen aina pitänyt itsestäni huolta; liikkunut paljon ja syönyt terveellisesti. Enää tekemäni työ ei tuonut minulle voimavaroja vaan enemmänkin nakersi niitä. Koin nyt valvomiset, aikaerot, jatkuvan laukun pakkaamisen, aikaiset herätykset, ahtaat työtilat ja täydet koneet itselleni raskaaksi. Lisäksi kaipasin työhöni syvempää elementtiä ja halu auttaa ihmisiä kasvoi.

Olen aina ollut kiinnostunut hyvinvoinnista. Olen lukenut paljon alan kirjallisuutta ja käynyt erilaisissa koulutuksissa. Tiesin nyt, että hyvinvointiala on se, mihin halusin lähteä kouluttautumaan.

Aloitin opiskelut Health Coach Academyssa, joka kouluttaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajia. Koulutuksessa keskityimme mielen valmennukseen ja samalla isossa keskiössä oli oma henkilökohtainen kasvu. Sain valtavasti työkaluja mm. arvo- ja tunnetyöskentelyyn, omien uskomuksien ja tapojen muutokseen. Tästä on ollut valtavasti hyötyä henkilökohtaisessa kasvussani sekä myös tällä hetkellä elintapavalmentajana.

Oman visioni kirkastuttua ja oman polkuni löydyttyäni sain rohkeutta irtisanoutua työstäni. Päätin ryhtyä tekemään asioita, jotka ovat minulle merkityksellisiä ja tuottavat iloa. Ryhdyin auttamaan vanhuksia, koska se oli myös yksi unelmistani. Mutta työni epäsäännöllisyyden vuoksi, en koskaan aikaisemmin ole sitä voinut toteuttaa. Lisäksi kaipasin valmennuksiini liikkeen elementtiä ja lähdin kartoittamaan personal training koulutusmahdollisuuksia. Törmäsin Impulssiin ja ilmoittauduin maksuttomaan webinaariin. Kuuntelin myös Riku Aallon Impulssi äänikirjan. Tiesin heti, että Impulssi on minulle ainoa oikea kouluttajataho. Impulssin sanomassa minulle resonoi juurikin itsensä ja kehon kuunteleminen sekä kokonaisvaltainen ote hyvinvointiin.

Personal trainer -koulutus

Personal trainer -koulutus eteni pääosin itsenäisesti, omaa vauhtia. Sen vuoksi se oli helppo sujauttaa omiin aikatauluihin sopivaksi. Tokihan se vaati itseltä itseohjautuvuutta, jotta saa opinnot pakettiin määräpäivään mennessä. Itsenäisen opiskelun lisäksi tapasimme koulutuspäivien merkeissä etänä Zoomin kautta sekä paikan päällä Järvenpään Foreverilla. Varsinkin noita live-tapaamisia odotin todella innokkaana, kun pääsimme yhdessä tekemään ja touhuamaan. Ja sitä, että pääsi tutustumaan opiskelukavereihin ja vaihtamaan ajatuksia.

Heti koulutuksen alussa saimme käyttöömme omat FirstBeat- mittarit, joilla pääsimme mittaamaan omaa palautumista, stressitasoja, unta ja liikuntaa. Tämä oli ainakin itselle silmiä avaava kokemus ja auttoi minua ymmärtämään enemmän oman hyvinvointini tasapainoa. Ennen koulutuksen virallista aloituspäivää saimme myös materiaalit oman hyvinvoinnin johtamiseen. Pääsimme arvioimaan ja tarkastelemaan omaa hyvinvointia odotellessamme koulutuksen alkua. Kun ensin ymmärtää omaa hyvinvointiaan, on helpompi auttaa myös muita.

Koko koulutuksen ajan vallitsi rento ja kannustava ilmapiiri. Kaikki kouluttajat olivat raudanlujia ammattilaisia omilla aloillaan. Heiltä saimme viime hetken ajankohtaista tietoa heidän aihealueisiinsa liittyen. Jokaisen koulutuspäivän jälkeen oli todella inspiroitunut olo ja halu tietää lisää vain kasvoi. Lisäksi koulutuksen materiaalit ovat todella laadukkaita ja kattavia.

Rikulla ja koko Impulssilla tahtotila on myös se, että jokainen meistä pääsee tekemään personal trainerin töitä valmistumisen jälkeen. Koulutukseen sisältyy myös markkinointi- ja oman valmennuksen myynnin rakentamisen osio. Juurikin näitä oppeja käytin itse koulutuksen jälkeen omien valmennuspakettieni, kohderyhmän tarkentamisen ja oman valmentajuuden kirkastamiseen. Lisäksi Impulssin tuki valmistumisen jälkeen säilyy ja meitä rohkaistiinkin ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä, mitä tahansa kysyttävää ilmenee valmentamiseen liittyen.

Aika pian koulutuksen edetessä aloitimme myös harjoitusasiakkuudet. Kirjoitimme samalla päiväkirjaa reflektoiden omaa tekemistämme ja onnistumistamme. Tueksemme saimme käyttöömme Trainero -ohjelman, jonka käyttöä olen jatkanut nyt omissa valmennuksissani.

Koulutuksen jälkeen

Valmistumisen jälkeen laadin itselleni selkeät toiminta-askeleet oman yritystoiminnan ja valmennuksien aloittamiseen. Itselleni oli selkeää jo koulutukseen hakeutuessani, että tulen toimimaan itsenäisenä yrittäjänä. Lisäksi kirkastin itselleni mitä haluan ja MIKSI. Kevään aikana olen tehnyt paljon yritystoimintaan liittyviä asioita, jotka veivät yllättävän paljon aikaa mm. Verotus, kirjanpidon hankkiminen, liikuntaedut, käyntikortit, some, nettisivut. Kaikki tekeminen ei ole aina ollut niin mukavaa tai helppoja asioita toteuttaa, mutta näitäkin epämukavuusalueella olevia asioita on vaan tehtävä, jotta saavuttaa unelmiaan.

Tässä auttoi se, että olin selvittänyt itselleni oman MIKSI. Miksi haluan tehdä tätä, mitä teen. Olin löytänyt omat sisäiset motivaattorini ja ne ajavat minua eteenpäin ja tekemään myös niitä itselle epämukavia asioita. Aloitin keväällä myös Liikun valmennustiimissä, jonka koin itselleni sopivaksi vaihtoehdoksi. Siellä jokainen valmentaja toimii itsenäisenä yrittäjänä ja saa toteuttaa omannäköistä valmennustaan.

Heti valmistuttuani sain valmennettavia, mikä oli todella hyvä asia. Ensinnäkin pääsin heti tekemään ja käyttämään saamiani oppeja käytännössä. Toisekseen se vahvisti omaa valmentaja- identiteettiäni, mikä on tärkeää varsinkin alussa, koska se mitä teet päivittäin vahvistaa sitä, kuka olet.

Olin kirjoittanut koulutuksen aikana vihkoon isoin kirjaimin Rikun vinkin: ÄLÄ HIO VAAN TOTEUTA! Älä mieti liikaa sisältöä ja hae täydellisyyttä, vaan toteuta nopeasti. Jos ei toimi, niin kokeile uutta ideaa. Tätä ajatusta olenkin lähtenyt toteuttaman ja se tuntuu toimivan. Iso ajatuksen muutos näin ex-täydellisyyden tavoittelijalle:)

Oma missio

Suuri missioni on auttaa väsyneitä 40+ naisia kohti elinvoimaista arkea ja terveellisempiä elämäntapoja. Valmennusotteeni on kokonaisvaltainen ja huomioin aina asiakkaan voimavarat sekä kokonaiskuormituksen. Räätälöin valmennukseni yksilöllisesti asiakkaan lähtökohdat, tavoitteet ja toiveet huomioiden. Käytän valmennuksissani monipuolisesti erilaisia menetelmiä riippuen asiakkaasta. Asiakkaan kanssa mm. treenataan monipuolisesti kuntosalilla ja ulkona, käydään läpi ravintovalmennusta, keskustellaan, pohditaan yhdessä, tehdään erilaisia kirjoitustehtäviä, tehdään arvo- ja tunnetyöskentelyä, tarkastellaan omia uskomuksia ja tapoja, välillä saatetaan käydä mielikuvamatkalla tai tehdä muutama hengitysharjoitus. Ennen kaikkea haluan auttaa asiakasta kuuntelemaan omaa itseään ja kehoaan ja sen kautta rakentamaan itselleen elinvoimaisen ja nautinnollisen sekä tasapainoisen elämän. Asiakkaistani suurin osa on tullut luokseni jo jonkin alkavan elintapasairauden kuten korkean verenpaineen tai istumatyöstä johtuvien vaivojen vuoksi. Asiakkaita minulla on sekä kuntokeskus Liikussa että Liikun ulkopuolella.

Olen todella inspiroitunut ja koen olevani unelmatyössäni, kun saan auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Työ on siinäkin mielessä palkitsevaa, koska opin myös jotain itsestäni jokaisen valmennuskerran jälkeen. Jo lähitulevaisuudessa näen itseni täysipäiväisenä valmentajana. Jos tekee jotain aidosta halusta auttaa ja suurella sydämellä, sekä on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen, niin silloin ainoa tie on menestys. Itselleni menestys tarkoittaa sitä, että saan elää omien arvojeni mukaista ja merkityksellistä elämää. Se tuottaa minulle suurta iloa ja siitähän elämässä on loppujen lopuksi kyse.

Valokuvat Tiia Maria Photography

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Opas on suunnattu kaikille personal trainingista kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Seuraava webinaari: Terveydenhuollon ammattilaisesta personal traineriksi

Kiinnostaako sinua alanvaihto tai haluaisitko rakentaa harrastuksestasi ammatin? Oletko aktiivinen liikkuja ja haluaisit tehdä lisäansaintaa? Vai onko nyt aika seurata unelmia ja aloittaa polku kohti työtä liikunta- ja hyvinvointialan paroissa.

Tule webinaariimme kuulemaan erilaisista mahdollisuuksista työskennellä personal trainerina!

Lue lisää

Kokemuksia koulutuksesta

Kokemuksia Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutuksesta

Jenna osallistui Impulssin Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutuksen ensimmäiseen toteutukseen keväällä 2023. Ryhmässä oli osallistujia monista eri lähtökohdista: Todella kokeneita valmentajia, juuri valmistuneita personal trainereita sekä

Koulutukset

Auktorisoitu Impulssi Personal trainer -koulutus

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry on auditoinut 31.5.2023 Impulssi Personal trainer -koulutuksen Auktorisoiduksi Personal trainer -koulutukseksi. Impulssi Personal trainer -koulutuksen läpäisseet henkilöt

Hyvinvointi

Toimintakyky vastaan suorituskyky – kumpi on tärkeämpi?

Moni meistä haluaisi olla nykyistä paremmassa kunnossa: nostaa enemmän penkistä, juosta lennokkaammin, pelata paremmin ja näyttääkin ulkoisesti linjakkaammalta, lihaksikkaammalta ja sporttisemmalta. Terveydelliset tavoitteet, kuten

Evästeilmoitus

Käytämme evästeitä, jotta sivustomme toimii oikein ja voimme analysoida tietoliikennettä. Painamalla ”Hyväksy” hyväksyt, että laitteellesi tallennetaan evästeitä.

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.