Lappi, luonto ja luonnossa kulkeminen on Lasselle ollut aina lähellä sydäntä.

Impulssi kouluttaja Lasse Seppänen – valmennuksen monitaituri

Oman ampumahiihtouran jälkeen Lasse pohti pitkään, mitä alkaisi tekemään isona. Ajatus valmennustyöstä tuntui houkuttelevalta, mutta siitä huolimatta polku valmentajaksi ei ollut itsestään selvä eikä ihan mutkatonkaan.

Unelma löytyi siivousrätti kädessä

Elettiin vuotta 2001, kun Lasse pyyhki siivousrätillä oululaisen kuntosalin kaiteita. Käynnissä oli hierojakoulutukseen sisältyvä kahden viikon mittainen harjoittelujakso ja sen aikana oli tarkoitus oppia kuntosalitoiminnan perusteita. Siivoamisen lisäksi ohjelmaan kuului asiakkaiden ohjaamista sekä asiakaspalvelua kuntosalin vastaanotossa.

Eräänä iltapäivänä Lassen huomio kiinnittyi salilla määrätietoisen näköiseen parivaljakkoon. Toisella henkilöistä luki selässään teksti Personal trainer. Personal trainer seisoi leveässä haara-asennossa, seurasi sekuntikellosta aikaa ja vihelsi määräajoin pilliin. Asiakas makasi jumppapallon päällä ja teki tehokkaan näköisiä vatsarutistuksia. ”Toi on mun juttu” -totesi Lasse katsellessaan parivaljakon työskentelyä ja ensimmäinen sysäys kohti personal training -alaa oli otettu.

”Olin onnekseni hankkinut hierojakoulutuksen aikana matkahierontapyödän, jolla tein keikkaa niin yrityksissä kuin yksityisasiakkaiden kotona. Kun elämisen kulut pysyivät maltillisena, säästyi kuukausittain rahaa tulevia personal trainer opintoja varten ja haave ammattimaisesta valmennuksesta konkretisoitui päivä päivältä.”

Aikaa kului muutama kuukausi ja Oulu vaihtui Vierumäen urheiluopistoon ja personal trainer -opintoihin. PT-kurssin aikana kirkastui ajatus siitä, että tulevaisuudessa valmentamisesta tulisi päätyö yrittäjänä. Personal trainer -koulutuksen tärkeimpiä anteja olivat laadukas opetus ja erityisesti opiskelijakaverit, joista osan kanssa myöhemmin rakentuikin yhteistyötä.

Jatko-opinnot arkityön motivaattorina

Personal trainer -koulutus oli Lasselle tärkeä merkkipaalu myös opiskelumotivaation suhteen. Kun aiemmin opiskelu oli jäänyt karusti urheilemisen jalkoihin, leimahti opiskelumotivaatio liekkeihin, kun oma intohimo löytyi. Personal trainer -koulutuksen jälkeen erilaisia täydennyskoulutuskoulutuksia onkin kertynyt vähintään yliopistotutkinnon verran. Ammattivalmentajatutkinto ja ravintovalmentajakoulutus personal trainer -koulutuksen jälkeen olivat hyvä lisä suorituskykyvalmennuksessa ja asiakkaiden elämäntapamuutoksissa auttamisessa. Seuraava käänteentekevä hetki Lassen valmennusuralla tapahtui muutamien valmennusvuosien jälkeen.

”Huomasin, että asiakkaat saavuttivat muutamassa kuukaudessa todella hyviä tuloksia ja siinä mielessä oli helpottavaa päästää asiakkaat valmennusjakson jälkeen jatkamaan valmentautumista omatoimisesti. Kävi kuitenkin niin, että samat asiakkaat tulivat vuoden tai parin päästä uudelleen valmennukseen, samojen ongelmien ja tavoitteiden kanssa kuin aiemmin. Minun oli pakko pohtia, puuttuiko valmennuksestani jotain, jonka vuoksi asiakkaat eivät osanneet ylläpitää tuloksia ja tavoitteenmukaista käyttäytymistä. Ydinkysymys olikin, mitä tekijöitä käyttäytymisen taustalla piilee? Toisin sanoen, mitkä tekijät vaikuttavat liikunta -ja ravitsemuskäyttäytymiseen?”

Lassen fokus valmentamisessa siirtyi psyykkisen valmennuksen suuntaan ja edessä oli uuden oppiminen käyttäytymistieteiden parissa. NLP-koulutukset, psykologian perusopinnot, kognitiivisen lyhytterapeutin, hyväksymis -ja omistautumisterapian sekä psyykkisen valmentajan -opinnot toivat ymmärrystä ihmisen motivaatioon, tavoitteenasetteluun sekä itsensä johtamiseen. Näistä aiheista Lasse on myöhemmin kouluttanut satoja liikunta-alan ammattilaisia ja kirjoittanut useampia kirjoja.

Sen lisäksi, että psyykkisen valmennus toi laajempaa näkemystä ja osaamista valmennustyöhön, psyykkisen -ja fyysisen valmennuksen yhdistäminen mahdollisti myös uusien asiakasryhmien valmentamisen. Kokonaisvaltainen valmennusote alkoi kiinnostaa elämäntapamuuttujien lisäksi myös ammattiurheilijoita sekä yritysjohtajia, joilla tavoitteena on fyysisen sekä psyykkisen suorituskyvyn kehittäminen osana omaa erikoisalaansa.

Kouluttamistyö oppimisen kiteyttäjänä

Lassen ura liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisten kouluttajana starttasi muutamia vuosia yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Lasse olikin luomassa uutta personal trainer -koulutuspolkua Riku Aallon aisaparina jo vuonna 2004. Koulutustyötä onkin riittänyt uran aikana yli tuhat koulutuspäivää ja personal trainer -koulutusten lisäksi Lasse on tunnettu kouluttaja psyykkisen valmennuksen sekä itsensä johtamisen -teemoissa.

”Koulutustyöllä on ollut minulle erittäin tärkeä rooli asioiden oppimisessa. Kun opiskelee jotain, se ei takaa sitä, että opitun asian voisi ymmärrettävästi kertoa ja perustella toiselle ihmiselle. Valmennustyössä pääsee asioita pintapuolisesti perustelemaan, mutta vasta kouluttajan työssä on täytynyt laittaa itsensä sataprosenttisesti likoon pystyäkseen selittämään asiat yksityiskohtaisesti, tutkimustietoon nojaten ja samalla avarakatseisesti.”

Valmentajasta Business coachiksi

Koulutus- ja valmennustyö on avannut Lasselle paljon mielenkiintoisia toimeksiantoja eri medioissa. TV- ja radiohaastattelut, seminaaripuhujan tehtävät sekä työ kirjailijana ovat haastaneet kehittymään työssä jatkuvasti. Niiden kautta Lassen osaamiselle syntyi kysyntää myös organisaatioissa ja Lasse huomasikin pian sparraavansa johtajia heidän suorituskykynsä tavoitteissa.

Lasse on kysytty luennoitsija niin yritysten kuin liikunta-alan ammattilaisten tapahtumissa sekä avoimissa seminaareissa.

Uusien asiakasryhmien myötä olikin hankittava kontekstiymmärrystä kouluttautumisen kautta. Lasse kouluttautui ensin Business coachiksi, tämän jälkeen ylemmän johdon coachiksi ja tällä hetkellä meneillään on Team coachin -opinnot.

”Jatkuva kouluttautuminen on minulle itselle intohimo, joka ei näköjään ota laantuakseen, mutta on tärkeää muistaa, että asiakkaan on turvallista ostaa, kun Sinulla on vahvan kontekstiosaamisen lisäksi laaja -ja kokonaisvaltainen näkökulma niin yksilön, kuin yhteisöjen tavoitteiden saavuttamisesta.”

Paluu kestävyysvalmennuksen pariin

Yksi ympyrä on Lassen osalta sulkeutunut, sillä Lasse pyörittää tätänykyä Huippumoodi Oy:tä, joka on kestävyysharjoitteluun erikoistunut yritys. Lassen kalenteri täyttyy valmennusten, koulutusten, luennoitsijan, sisällöntuottajan kuin busineksen kehittäjän rooleissa.

 ”On kuin kotiin olisi palannut, kun palasin kestävyysvalmennuksen pariin niin kuntoilijoiden, kilpakuntoiljoiden kuin huippu-urheilijoidenkin valmentajana. Saan tehdä työtä vapaasti yrittäjänä, mutta huipputiimin kanssa.”

”On kunnia-asia päästä osaksi Impulssin kouluttajatiimiä päivittämään elintapavalmennuksen osaamista Suomessa. Uskon, että monipuolisella kokemuksellani pystyn auttamaan opiskelijoita niin ydinosaamiseen liittyvissä asioissa kuin yrittäjän sekä valmentajan unelmiin liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa.”

Mitä menestyminen tarkoittaa Lasselle?

💎 Kun aloittaa aamulla ja lopettaa illalla ja tietää tehneensä koko päivän sitä, mistä aidosti nauttii, tietää olevan oikealla polulla.

💎 Ei ole väliä kutsutko arkea työksi vai vapaa-ajaksi. Intohimo ja merkityksellisyys määrittää lopulta pitkänaikavälin tulokset sekä hyvinvoinnin.

💎 Menestymistä ei kannata ajatella liikaa, vaan kehittää taitoja sekä kyvykkyyksiä niiden asioiden suhteen, joka tuovat itselle energiaa ja auttavat asiakkaita.

💎 Menestyvä ihminen ei ajattele sitä, mitä on jo saavuttanut, vaan sitä, mitä haluaa saavuttaa

💎 Jos et voi olla kiitollinen sen suhteen, mihin olet voinut käyttää suurimman osan ajastasi, en usko, että voit pitää itseäsi aidosti menestyneenä

Lassen menestysvinkit tulevalle/ nykyiselle valmentajalle

💡 Jos et kehitä asiakasymmärrystä, et voi pitkäjänteisesti kehittää kasvavaa liiketoimintaa

💡 Kiteytä itsellesi se, kenen asiakasryhmän ongelman haluat ensisijaisesti ratkaista ja keskity siihen

💡 Mitä pidemmälle opiskelet ja menestyt työssä, sitä tärkeämpää on pitää mielessä, että joka päivä on uskallettava asettua oppilaan asemaan

💡 Tieto vanhenee joka päivä. Siksi on tärkeää varata oppimiselle aikaa joka päivä. Itse käytän päivästä 1-2 tuntia opiskelulle. Jos en siihen pysty, olen johtanut itseäni huonosti tai tehnyt huonoja liiketoiminnallisia valintoja.

💡 Monet asiat valmentamisessa ovat niin monimutkaisia, että et todennäköisesti voi ratkaista asiakkaan ongelmaa yksin. Tee yhteistyötä.

💡 Tee henkilökohtaisen elämän sekä liiketoiminnan valinnat arvojesi pohjalta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Koulutukset

Ammatiksi personal trainer

Ovatko terveys ja hyvinvointi tärkeitä arvojasi? Koetko muiden ihmisten auttamisen sydämen asiaksesi? Nautitko liikunnasta ja aktiivisesta elämäntavasta? Haluaisitko tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä liikunnan,

Koulutukset

Uusi koulutusohjelma: Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutus

Impulssin Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutuksen nimi kertoo jo koulutuksen sisällöstä. Syy ravitsemuspsykologian painottamiselle koulutuksessa on se, että ravitsemusmuutos lähtee aina liikkeelle korvien välistä. Ilman muutosta

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.