ÄLÄ TOIVO KEVYEMPÄÄ TAAKKAA, VAAN VAHVEMPAA SELKÄÄ

ÄLÄ TOIVO KEVYEMPÄÄ TAAKKAA, VAAN VAHVEMPAA SELKÄÄ

Suhtautumisemme kuormituksen ja levon tasapainoon on vääristynyt. Etsimme jatkuvasti helpointa ja fyysisesti keveintä tietä, jottei meidän vain tarvitsisi liikkua. Vastapainoksi valtavalle istumisannokselle, etsimme epätoivoisesti myös tehokkainta liikuntamuotoa ja kuormittavimpia harjoitusmenetelmiä, nopeamman kunnon nousun sekä kiinteämmän kropan toivossa. 

Kehomme on jalostunut liikkumista varten viimeiset 2 miljoonaa vuotta. Evoluutio on muokannut kehomme liikettä ja pystyasentoa varten. Ja mitä me sitten menemme tekemään? Lysähdämme istumaan ja mukautamme kehomme kestokippuraan. Kaiken kukkuraksi työasentomme ovat niin tuettuja, ettei meidän tarvitse edes liikkua paikoiltamme. 

Oletko muuten tullut koskaan ajatelleeksi, että vietät elämäsi parhaat tunnit työnantajasi palveluksessa ja jämätunnit vapaa-ajalla?  Vuorokauden tunnit eivät olekaan saman arvoisia, sillä väsyneenä, nuutuneena sekä työpäivän haasteiden kurittamana akut ovat loppu ja energiat vähissä töistä vapaalle kotiuduttuasi. Täysipainoinen vapaa-aika jää tällöin vain haaveeksi.

Me suomalaiset olemme kymmenien tuhansien kuntotestitulosten mukaan keskimäärin 8 tunnin, istumatyötä tekevät ainoastaan 6,5 tunnin työkunnossa, tarkoittaen sitä, etteivät illat ja viikonloput riitä palautumiseen. Pelkkä lepääminen ja palauttelu eivät kuitenkaan ole ratkaisu energisyyden sekä elinvoimaisuuden lisäämiseksi. Tarvitaan parempaa fyysistä kapasiteettia, jotta virtaa, voimia ja iloa riittää vielä työpäivän jälkeisillekin tunneille. Ratkaisu ei kuitenkaan ole kovempi, tehokkaampi ja suorituskeskeisempi liikunnan harrastaminen, vaan parhaat tulokset ovat saavutettavissa huomattavasti pienemmin, kevyemmin ja armollisemmin ponnistuksin. 

Viimeaikainen, voimakas etätöihin siirtyminen on vaikuttanut suomalaisten fyysiseen aktiivisuuteen ja suorituskykyyn merkittävästi. Päivittäisten askelten määrä on vähentynyt entisestään keskimäärin 1000-3000 askelta vuorokaudessa. Eniten aktiivisuus on vähentynyt, tai vastaavasti paikallaan olo on lisääntynyt, kello 07-14 välisenä aikana eli päivän energisimpinä tunteina. Se heijastuu valitettavasti myös vapaa-ajan aktiivisuuteen, eikä liikkumaan jakseta enää lähteä istumismaratonin uuvuttamana. 

Istummekin keskimäärin 9-11 tuntia vuorokaudessa, kun sängynpohjalla vietetään vain noin 7 tuntia. Istumme siis enemmän, kun nukumme. Jos tuon suhteen saisi käännetyksi toisin päin, olisi jo sillä valtavat kansanterveydelliset ja -taloudelliset vaikutukset, yksilön hyvinvoinnin parantumisesta puhumattakaan. 

Staattinen paikallaan olo ja yksipuolisen työn luoma epätasapaino uhkaavat riistää keholtamme ja mieleltämme terveyden. Hengitys- ja verenkiertoelimistömme tarvitsee kipeästi matalatehoista ja lempeää liikettä, mutta myös tehokkaampia spurtteja, hengästymistä ja huohotusta. Lihaksemme kaipaavat voimakasta vääntöä ja kääntöä sekä pitkäkestoisempaa pumppaustyötä. Hermostomme tarvitsee nopeaa reagointia, koordinatiivisia haasteita sekä voimakkaita voimanpurkauksia. 

Myös nivelemme sekä sidekudosrakenteemme anelevat laajoja liikkeitä, venytyksiä ja luustomme iskuja sekä tärinää. Ja aivomme kaipaavat liikettä, tuuletusta, uusia liikemalleja, kohonnutta kortisolin määrää sekä aktiivisuuden aiheuttamaa mielihyvähormonien ryöppyä. Etuoikeutettuja ovatkin ne, jotka saavat vielä liikkua työssään monipuolisesti, sillä fyysinen työ säästää tekijänsä jatkuvalta huolelta terveyspääoman hupenemisesta. 

Monipuolinen ja riittävä liikkuminen pitää kehomme ja mielemme terveinä, toimintakykyisinä, kestävinä, joustavina ja voimakkaina pitkälle tulevaisuuteen saakka. Vaikka liikunta ei välttämättä lisääkään harrastajansa elinikää, auttaa se lisäämään itsenäisten, aktiivisten vuosien määrää jopa 10-20 vuodella passiivisiin ikätovereihin verrattuna. 

Liikunta auttaa myös parantamaan harrastajansa elämänlaatua. Se lisää hermosolujen määrää ja poistaa kehosta vanhoja sekä vaurioituneita soluja, joka nuorentaa aivojamme ja pitää ajattelumme vireänä. Aerobinen kestävyysliikunta lieventää iän tuomia vanhenemismuutoksia ylläpitäen hengitys- ja verenkiertoelimistömme toimintaa, tehostaen sokeriaineenvaihduntaa sekä pienentämällä muistisairauksien riskiä. 

Lihaskuntoharjoittelu taasen tuottaa useita terveyshyötyjä, joista toimintakyvyn säilyminen, aineenvaihdunnan tehostaminen, luuston lujuuden ylläpitäminen sekä kaatumistapaturmien ehkäiseminen lienevät tekijöitä tärkeimmästä päästä. 

Jos siis haluat elää pitkän, täysipainoisen ja ”rikkaan” elämän, kannattaa sinun arvostaa liikettä ja liikuntaa jo varhaisessa vaiheessa. Liikunnan harrastaminen, vähäinenkin sellainen, on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Pienetkin sijoitukset kannattavat ja jokainen askel sekä toisto kerryttävät lisää hyvinvointisaldoa terveystilillesi. Älä siis toivo kevyempää taakkaa, vaan vahvempaa selkää.

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0 0 votes
Artikkelin arvostelut
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Lue lisää

Impulssi mukaan Yritystehtaan hautomovalmennukseen

Suomen liikuntapääkaupunki, Jyväskylä ja Yritystehdas, täältä tullaan!

Koimme Yritystehtaan hautomovalmennuksen niin houkuttelevaksi mahdollisuudeksi kasvuhakuiselle yrityksellemme, ettei meidän tarvinnut kauaa miettiä yrityksemme muuttamista jyväskyläläiseksi, kun mahdollisuus hautomopaikkaan aukesi.

Impulssi – sisältöä hyvinvointiin

Impulssi Valmennus Oy on hyvinvoinnin digisisältöyhtiö. Visionamme on olla vuoteen 2023 mennessä maamme johtava hyvinvointisisältöjä tuottava ja digitalisoiva yhtiö. Missionamme on terveempi kansa, tuottavammat yritykset ja (elämäänsä) tyytyväisemmät ihmiset.

Liiketoimintamme perustuu valtavan sisältöpankkimme kaupallistamiseen omien sekä kumppaniemme teknologiaratkaisujen avulla.

Ensikosketus Yritystehtaaseen

Ensikosketuksemme Yritystehtaaseen syntyi kumppaniyrityksemme Fibionin kautta. Etsiessämme toimitiloja Jyväskylän yksiköllemme, pääsimme tutustumaan Fibionin upeisiin tiloihin Yritystehtaalla ja törmäsimme start up -valmentaja Henna Kauttoon, joka kertoi meille hautomovalmennuksen mahdollisuuksista sekä hyödyistä. Hyvinvointialan kokeneena yrittäjänä (Iwello) ja vaikuttajana hän tunsi hyvin historiamme, kiinnostui liikeideastamme ja kertoi meidän olevan mielestään juuri sellainen yritys, jollaisen he haluaisivat mukaan hautomovalmennukseen.

Pitch deck kasaan ja estradille

Innostus oli molemminpuolista, joten yhden yön yli nukkuminen riitti hyvin harkinta-ajaksi. Ihan noin vain mukaan hautomovalmennukseen ei kuitenkaan hypätä, vaan ohjelmaan valitaan 12 potentiaalisinta Jyväskylään sijoittuvaa start upia, jotka täyttävät skaalautuvuuden, tiimin, tahtotilan ja kasvupotentiaalin osalta vaadittavat kriteerit.

Valinnat hautomoon hyväksymisestä tekee Yritystehtaan ulkopuolinen gate-raati, jolle yrityksen liikeidea ja tunnusluvut pitchataan 15 minuutin presentaatiolla. Valmistelimme esitystämme hautomoraadille intensiivisesti kuukauden päivät ja pääsimmekin jo valmisteluaikana pitchaamaan yritystämme Business Rallyyn, n. 50-60 liikunta- ja terveysalan sijoittajalle/ rahoittajalle. Saimme siis todella lentävän lähdön jo ennen varsinaisen hautomovalmennuksen starttaamista.  

Ihmiset kaipaavat kirkkautta hyvinvointikohinan keskelle

Me Impulssissa uskomme, että ihmiset kaipaavat kirkkautta ja selkeyttä kaiken hyvinvointikohinan keskelle. Uskommekin, että innostava, luotettava (tutkimusnäyttöön perustuva), valmennuksellinen ja arkeen mahtuva hyvinvointisisältö on tulevaisuuden kovin juttu hyvinvointialalla.

Meillä on kolmenlaisia asiakasyrityksiä: Niitä, jotka haluavat brändinsä yhdistettävän tavalla tai toisella kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (hyvinvointimarkkinointi), niitä, jotka haluavat osansa räjähdysmäisesti kasvavasta hyvinvointimarkkinasta (hyvinvointisisällöt) ja niitä, jotka haluavat panostaa henkilökuntansa tai asiakkaidensa hyvinvoinnin kehittämiseen (hyvinvointiratkaisut).

Tavoitteenamme oli löytää vuoden 2020 aikana uskottavat asiakkaat sekä toteuttaa onnistuneet pilottivalmennukset neljässä eri segmentissä: Vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiössä, suuryrityksessä tai julkisessa organisaatiossa, terveysalan yrityksessä sekä kuntokeskusalan yrityksessä. Onnistuimme saamaan kasaan mielestämme täydelliset asiakkuudet/ pilotit, joiden pohjalta myös liiketoimintamme tulevaisuuden potentiaali näyttäytyi meille entistäkin selkeämpänä.

Lisää kaasua kasvuun  

Lähdemme mukaan Yritystehtaan hautomovalmennukseen innokkain ja isoin odotuksin. Tiedämme saavamme sparrausta tuotteidemme palvelumuotoiluun, osaamista rahoitusmarkkinoille, apua kansainvälistymisen valmistelemiseen sekä liiketoiminnan ja oman osaamisemme kehittämiseen.

Tavoitteenamme on myös löytää paras mahdollinen yksityisen sektorin kumppani osaksi tarinaamme. Täydellinen kumppanimme ei pelkästään edistä yrityksemme kasvua vaan vastavuoroisesti me haluamme vauhdittaa ja kehittää kumppanimme liiketoimintaa. Tiedämme, että meillä on paljon annettavaa: Hyvinvointisisällöt ja markkinointiosaamisemme uusasiakashankintaan, uudet hyvinvointituotteet kumppanimme nykyisille asiakkaille ja meidän valmiit tuotteemme kumppanimme verkostolle. Niistä syntyy parhaimmillaan todellinen kasvuharppaus – meille molemmille. 

Ylipaino ja lihavuus – kun energiansaanti ja -kulutus eivät kohtaa

Istumisannoksen sekä ruutuajan kasvun näkyvin ilmentymä on ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen. Liian vähäinen fyysinen aktiivisuus ja energiankulutus suhteessa energiansaantiin johtaakin nopeasti ylipainon kertymiseen. Liikunnalla sekä yleisen aktiivisuuden lisäämisellä yhdistettynä vähäenergisempään ruokavalioon voidaan laihduttaa ja ehkäistä lihomista laihduttamisen jälkeen.

Tärkeintä on se, miten aktiivinen olet, kun et treenaa

Painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävässä liikuntaohjelmassa tärkeintä on istumisen sekä muun passiivisuuden välttäminen. Arkiaktiivisuuden lisäämisellä, kuntoliikuntaohjelmalla sekä ruokailutottumusten muutoksilla tavoitellaan tilannetta, jossa energiankulutus ylittää sen saannin.

Kunto-ohjelman perustana on kevyt ja kohtuurasitteinen kestävyysliikunta, jonka lajivalinnassa täytyy ottaa huomioon suuren kehonpainon vaikutukset niveliin ja muihin tukikudoksiin. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan vaikuttaa aineenvaihduntaan, mutta vähentää myös rasitusvammojen sekä loukkaantumisten riskiä. 

Liikkumalla vähemmän liitännäissairauksia

Painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävän liikuntaohjelman tavoitteena on laihduttaminen, uudestaan lihomisen ehkäisy tai vähentäminen, fyysisen suoritus- ja toimintakyvyn kehittäminen, kroonisten sairauksien aineenvaihdunnallisten riskitekijöiden kuten kohonneen verenpaineen, tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja syöpäsairauksien riskin pienentäminen sekä positiiviset vaikutukset mielialaan ja itsetuntoon.

Liikuntaharjoittelu pienentää monien elintapasairauksien riskiä, vaikka varsinaista laihtumista ei tapahtuisikaan. Se ehkäisee myös painonpudottamiseen liittyvää perusaineenvaihdunnan heikkenemistä, mikä helpottaa myöhemmin saavutetun kehonpainon säilyttämistä.

Vähänkin on paljon terveyden näkökulmasta

Kaiken tyyppisellä liikunnalla voidaan vaikuttaa painon pudottamisen ja hallinnan lisäksi myönteisesti myös fyysiseen sekä psyykkiseen suoritus- ja toimintakykyyn sekä kroonisten sairauksien riskitekijöiden pienentämiseen. Muutokset ovat merkittäviä, vaikka painonpudotus olisi vähäistä eli vain 3–5 prosenttia lähtöpainosta.

Unohda Suurin pudottaja

Mielekkyys ja monipuolisuus ovat painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävän liikuntaohjelman avaintekijät. Pääasia on, että aktiivisuutta saadaan lisätyksi istumisen ja muun passiivisuuden kustannuksella. Siihen tarkoitukseen mikrotreenit ovat todellista täsmälääkettä.

Liikunnan teholla ei ole suurtakaan merkitystä sen määrään verrattuna. Aerobisen kestävyysliikunnan merkitys on keskeisin, etenkin energiankulutuksen näkökulmasta. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan vahvistaa tukikudoksia, vilkastuttaa lepoaineenvaihduntaa sekä vähentää nivelten kuormittumisen riskiä. Venyttelyllä ja lihashuollolla tuetaan palautumista, ehkäistään rasitusvammoja ja parannetaan liikkuvuutta. Maltillinen ja nousujohteinen liikuntakertojen määrän, keston ja tehon lisääminen on erityisen tärkeää. 

Kun istut, tee se oikein

Työtuoli on tärkein istumatyöläisen työkalu, jonka tulisi tukea vartalo mahdollisimman optimaalisesti kuormittavaan asentoon. Työtuolit ovatkin kehittyneet valtavasti ja niissä on paljon erilaisia säätömahdollisuuksia. Hyvänkin tuolin hyöty

Lue artikkeli »

Keskity siihen mikä toimii

Se, ettemme tunne oloamme itsevarmaksi tai luottavaiseksi, johtuu usein siitä, että huomiomme on kiinnittynyt asioihin, jotka eivät ole hyvin. Kun keskitymme näiden asioiden vatvomiseen, on

Lue artikkeli »

Uutiset

Liity uutiskirjeen vastaanottajaksi

Jätä sähköpostiosoitteesi tähän niin saat ensimmäisenä tiedon kun julkaisemme uusia palveluja tai tiedotamme tärkeistä asioista.

Suosituimmat

Liikunta

Alaselän ongelmat – kestokoukkuasennon väistämätön seuraus

Jopa 80–90 prosenttia työikäisistä kärsii jossain työuransa vaiheessa selkäkivuista. Valtaosa niistä on epäspesifisiä, eli kipujen taustalla ei ole rakenteellista selkävaivaa tai muuta sairautta. Ne …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Hyvä elämä syntyy stressitasapainoista

Hyvä elämä koostuu kuormituksen ja palautumisen tasapainon mahdollistamasta energisyydestä ja elinvoimaisuudesta, joka on jaksamisen, aikaansaamisen ja onnellisuuden perusta. Liiallinen ja …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Kun istut, tee se oikein

Työtuoli on tärkein istumatyöläisen työkalu, jonka tulisi tukea vartalo mahdollisimman optimaalisesti kuormittavaan asentoon. Työtuolit ovatkin kehittyneet valtavasti ja niissä on paljon …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Keskity siihen mikä toimii

Se, ettemme tunne oloamme itsevarmaksi tai luottavaiseksi, johtuu usein siitä, että huomiomme on kiinnittynyt asioihin, jotka eivät ole hyvin. Kun …

Lue artikkeli →

Impulssi kirja

Impulssi kirja on nyt tilattavissa Docendon verkkokaupassa!

Podcast vierailuja

Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho
Vieraana Riku Aalto
Menestyvän ammattilaisen työkalut hyvinvointialalla
🎧   Kuuntele

 

Valla-Podcast
Vieraana Riku Aalto
Mihin hyvinvointiala on menossa?
🎧   Kuuntele

 

Tiinan terveysmetodit
Vieraana Riku Aalto
Älä anna elämän lipua ohi- hyvä lihaskunto tuo lisää nautinnollisia ja aktiivisia elinvuosia
🎧   Kuuntele

Kategoriat

Kategoriat