Päiväunilla poweria päivään

Päiväunet lisäävät voimia ja tehoja päivään – totta vai tarua? Riippuu siitä, millaisista päiväunista on kyse. Tässäpä lyhyet ohjeet palautumista parantavien ja suorituskykyä lisäävien päiväunien ottamiseksi.

Pidä päiväunet riittävän lyhyinä

Lyhyet, alle puolen tunnin mittaiset, päiväunet lisäävät tutkimusnäytön perusteella suorituskykyä, reaktiokykyä ja vireyttä parantamalla. Näin ollen treeni kyetään toteuttamaan keskittyneemmin ja laadukkaammin, mutta myös palautuminen harjoituksesta paranee. Päikkärit kannattaa kuitenkin pitää riittävän lyhyinä, noin 10-20 minuutin mittaisina, sillä yli puolen tunnin mittaisilla unilla on päinvastainen vaikutus eli ne vaikuttavat usein vireyttä heikentävästi ja voivat vaikuttaa negatiivisesti myös tulevan yön unen saantiin.

Ajoita päiväunet iltapäivään

Päiväunien ottamisen kannalta paras ajankohta on iltapäivällä, noin kello 12 ja 16 välimaastossa. Ne voivatkin heikentää seuraavan yön unen laatua, jos ne otetaan myöhempään ajankohtaan iltapäivällä tai vasta illalla. Ne voivat myös johtaa epäedulliseen kierteeseen, jossa yöllä nukutaan huonommin, ja päiväunien tarve sekä rooli kasvavat seuraavana päivänä. Lyhyet ja fiksusti ajoitetut päiväunet voidaan ottaa vaikka joka päivä, kunhan sitä ei tehdä hyvien yöunien kustannuksella, vaan niitä tukien.

Juo kuppi tai pari kahvia ennen nukahtamista

Kahvikupillisen tai parin juominen juuri ennen nukahtamista voi helpottaa heräämistä sekä lisätä vireyttä päiväunien jälkeen, sillä kofeiini alkaa vaikuttamaan noin 15-20 minuutin jälkeen sen nauttimisesta. Suurta vaikutusta kofeiinilla ei ole pidemmässä juoksussa, mutta herääminen voi sen ansiosta olla helpompaa ja olo myös hetkellisesti energisempi.

Täytyy kuitenkin muistuttaa, että kofeiinin puoliintumisaika on 5-11 tuntia, joten sen nauttiminen kannattaa ajoittaa mielellään aamuun sekä aamupäivään. Iltapäivällä nautitun kahvikupillisen (kofeiinin) piristävästä vaikutuksesta voikin olla jäljellä vielä puolet, siinä vaiheessa, kun illalla pitäisi käydä nukkumaan.

Jos uni ei tule, älä jää lojumaan

Jos uni ei tule silmään, on sitä turhaa jäädä kovinkaan pitkäksi aikaa odottelemaan. Jos et ole nukahtanut 10-15 minuuttiin, niin nouse surkuttelematta ylös ja totea, ettet tainnut kaivatakaan power nappeja juuri tässä hetkessä. Energiaa sekä virtaa on siis riittävästi, joten hyvät yöunet ovat tehneet tehtävänsä.

Lähteet
Uniterveyskirja – Nuku hyvin, voi hyvin (Markku Partinen ja Anne Huutoniemi, Docendo 2018)
Nukkumalla menestykseen (Henri Tuomilehto ja Jouni Vornanen, Tammi. 2019)
Miksi nukumme – Unen voima (Mathew Walker, Tammi 2019)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Riku Aalto

Riku on personal trainingin uranuurtaja Suomessa. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti ja ammattivalmentaja, joka on täydentänyt osaamistaan muun muassa liikuntahallintotutkinnolla, työhyvinvointivalmentajakoulutuksella sekä ravinto-, voima- ja psyykkinen valmentaja –opinnoilla. Riku on kirjoittanut noin 40 kirjaa harjoittelusta, ravitsemuksesta sekä fyysisestä hyvinvoinnista.

Riku Aalto

Riku Aalto

Riku on personal trainingin uranuurtaja Suomessa. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti ja ammattivalmentaja, joka on täydentänyt osaamistaan muun muassa liikuntahallintotutkinnolla, työhyvinvointivalmentajakoulutuksella sekä ravinto-, voima- ja psyykkinen valmentaja –opinnoilla. Riku on kirjoittanut noin 40 kirjaa harjoittelusta, ravitsemuksesta sekä fyysisestä hyvinvoinnista.

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.