Kokemuksia
koulutuksesta

Personal training –osaaminenkin kaipaa päivittämistä – Ilkka Heikkisen tarina

Ilkka Heikkinen on 44 –vuotias, kahden lapsen työssäkäyvä isä, joka työskentelee päivätyökseen myyntijohtajana elintarvikealalla ja harrastaa siinä sivussa intohimoisesti myös hyvinvointia. 

Oman työnsä Ilkka kiteyttää kertomalla, että hänen vastuullaan on valmentaa omaa myyntitiimiään tekemään parasta mahdollinen tulosta. Se ei onnistu, jos tiimiläiset eivät voi hyvin, eikä heillä riitä energiaa työn lisäksi myös täysipainoisesta vapaa-ajasta nauttimiseen.

Ilkan ajatukset hyvinvoinnista ovat jalostuneet vuosien varrella yhä terveyslähtöisempään suuntaan. Siitä syystä hän päätti lähteä mukaan Impulssin personal trainer –koulutukseen, vaikka hänellä oli entuudestaan jo yksi personal trainer –lisenssi taskussaan.

Ilkka Heikkisen valmentajatarina alkaa siitä, kun hän 11-vuotiaana osti yhdessä isoveljensä kanssa Wrangelta levypainosarjan ja käsipainot kotiinsa. Penkkipunnerruspenkki ostettiin sen sijaan kyläsepältä ja treeniohjelmaksi kelpasi painosarjan kaupanpäällisinä tullut Weiderin harjoitusmenetelmä.

Treenaaminen siirtyikin parin vuoden jälkeen paikalliselle kuntosalille, ja into kasvoi siinä määrin paljon, että Ilkka kavereineen perusti voimailuseuran, jossa Ilkka hääri aktiivina koko sen noin 10 vuotisen toiminta-ajan.

Kovan harjoittelun ohella Ilkan kiinnostus myös kehitystä vauhdittavaan ravitsemukseen kasvoi ja tämä johtikin siihen, että hän järjesti yhtenä voimailuseuran varainhankintamuotona maksullisia koulutuspäiviä terveelliseen ravintoon ja syömiseen liittyen. Voimailun saralla Ilkka kilpaili juniori-ikäisenä itsekin lähinnä penkkipunnerruksessa, mutta myös muutamat voimanostokisat tuli käytyä. Noihin aikoihin hän opiskeli myös kuntosaliohjaajakoulutuksen ja teki myös harjoittelun ohjelmointia etenkin voimanostojunioreille.

Työssä pitää olla intohimoa

Töiden suhteen Ilkka on aina ollut intohimoinen ja se on johdattanut hänet mitä mielenkiintoisempiin, mutta samalla myös monella tapaa haastaviin työtehtäviin. Hän on työskennellyt muun muassa tiedusteluryhmän johtajana KFOR-operaatiossa Kosovossa, ruokakauppiasyrittäjänä kolmessa eri kaupassa ja tällä hetkellä myyntijohtajana elintarvikealalla toimivassa PK-yrityksessä.

Työhyvinvointi ja työssä viihtyminen ovat Ilkalle tärkeitä arvoja. Hän haluaakin paitsi omalla esimerkillään, mutta myös tiimin vetäjänä sekä valmentajana olla auttamassa ihmisiä kohti parempaa jaksamista, terveyttä, elämänlaatua ja onnellisuutta. Ne edellyttävät energiaa ja voimavaroja, joita voidaan Ilkan mukaan lisätä jo varsin pieninkin ponnistuksin uneen, palautumiseen, ravitsemukseen, aktiivisuuteen sekä liikuntaan panostamalla.

Suorittamisen kierteestä voimavarojen herraksi

Ilkka kertoo näkevänsä ympärillään paljon ihmisiä, jotka ovat ”elämän suorittamisen” kierteessä. Kiivastempoinen elämänrytmi ja vaativa työelämä syövät ihmisten voimavaroja ja monelle on valitettavasti päässyt käymään niin, että se kaikkein tärkein eli oman itsensä tunteminen ja huomioiminen ovat päässeet unohtumaan.

Pohtiessaan hyvinvoinnin syvintä olemusta, Ilkka toteaa, että se on tavallaan hyvin trendikäs termi ja asia, mutta jopa sitäkin suoritetaan ja pohjimmiltaan hyvät tavoitteet eivät enää edistäkään hyvinvointia, vaan voivat jopa heikentää sitä. Tärkeintä olisikin löytää sopiva, kunkin elämään tavoiteltava tasapaino, jossa voimavaroja riittää niin, että elämästä voi nauttia täysin siemauksin ja kun katsoo taaksepäin, voisi olla tyytyväinen kulkemaansa polkuun.

Personal trainer -osaaminenkin kaipaa päivitystä

Parin viimeisen vuoden aikana, monen siirryttyä tekemään töitä kotitoimistolta ja yhä enemmän etäyhteyksien ääreltä, on istumisannoksemme kasvanut ja vastaavasti fyysinen aktiivisuutemme vähentynyt dramaattisesti. Monet arjen aktiiviset rutiinit ovat romuttuneet ja unohtuneet.

Myös itselleni on tullut lisää kilometrejä matkamittariin ja ymmärrän yhä paremmin hyvinvoinnin problematiikkaa sekä isoa kuvaa. Vaikka penkkipunnerrus, budolajit ja vauhdin hurma kelkalla ajaessa ovat edelleen minulle rakkaita harrastuksia, tiedostan yhä paremmin sen, että kehoni kaipaa myös lempeämpiä lajeja, enemmän huoltoa ja voimavarojen palauttelua.

Tiedostan hyvin myös sen, että meillä työelämässä mukana olevilla jopa joka toisella on jokin liikkumisessa huomioitava rajoite, kuten elintapasairaus tai tuki- ja liikuntaelinongelma. Sen vuoksi valmennuksessa on aina lähdettävä liikkeelle terveys ja toimintakyvyn perustusten kuntoon laittaminen. Vasta pohjan kestäessä voidaan lähteä tavoittelemaan parempaa kuntoa ja suorituskykyä sekä lihaksikkaampaa ja kiinteämpää vartaloa.

Innolla mukaan Impulssi Personal trainer -koulutukseen

Vaikka Ilkka on jo kertaalleen opiskellut personal trainer -koulutuksen ja hankkinut itselleen pt-lisenssin, kokee hän osaamisensa päivittämisen sekä elintapavalmennustaitojensa kehittämisen tärkeäksi ja jopa välttämättömäksi. Ilkka toteaakin, ettei nykyään enää riitä, että hallitsee terveiden ja motivoituneiden asiakkaiden valmentamisen, sillä se kohderyhmä pienenee pelottavan nopealla vauhdilla.

Eväät kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentamiseen kiinnostavat Ilkkaa henkilökohtaisesti, mutta hän näkee niillä olevan runsaasti käyttöä myös tämän päivän työelämässä ja johtamisessa. Hän haluaakin kehittyä paitsi hyväksi itsensä ja oman hyvinvointinsa johtajaksi, mutta samalla myös kyvykkäämmäksi elintapavalmentajaksi, esimieheksi, perheenisäksi ja ihmiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Koulutukset

Ammatiksi personal trainer

Ovatko terveys ja hyvinvointi tärkeitä arvojasi? Koetko muiden ihmisten auttamisen sydämen asiaksesi? Nautitko liikunnasta ja aktiivisesta elämäntavasta? Haluaisitko tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä liikunnan,

Koulutukset

Uusi koulutusohjelma: Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutus

Impulssin Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutuksen nimi kertoo jo koulutuksen sisällöstä. Syy ravitsemuspsykologian painottamiselle koulutuksessa on se, että ravitsemusmuutos lähtee aina liikkeelle korvien välistä. Ilman muutosta

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.