Kokemuksia
koulutuksesta

Sinin Personal trainer -koulutustarina – Matka kohti merkityksellisyyttä

Oma muutosmatkani alkoi viime syksynä, kun vuosien pohdinnan jälkeen uskalsin hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun liikunta- ja vapaa-aika linjalle. Pääsinkin sisään ja opinnot alkoivat Kajaanissa tammikuussa 2022. Keväällä koulutuspäällikkömme Kari Partanen sekä Impulssin kouluttajat Riku ja Eetu Aalto kävivät kertomassa oppilaitoksessamme toukokuussa 2022 alkavasta, elintapavalmennuspainoitteisesta Personal trainer -koulutuksesta. Innostuin siitä heti, sillä se olisi mahdollisuus päästä työskentelemään niiden asioiden parissa, jotka ovat omassa arvomaailmassani korkealla.

Sini Aqnouy

Istumatyö kasvatti terveysvelkaa

Olen ensimmäiseltä koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja tehnyt pitkän työuran julkisella puolella. Olen saanut arvokasta kokemusta monipuolisista tehtävistä 20-vuoden ajalta. Toisaalta näyttöpäätetyön ja nyky-yhteiskunnan vaatimukset ovat tulleet valitettavankin tutuiksi. Kehoni on istumistaakan johdosta oireillut pariin kertaan niin pahasti, että olen ollut sen kanssa rähmälläni.  

Istumatyö nakersi hiljalleen terveyttäni ja vauhti vain kiihtyi 40 ikävuoden ylittyessä. Vaikka keho yritti kertoa voimallisestikin, että pysähdy, niin jatkoin sinnikkäästi samaa kaavaa. Miten ihminen jatkaa totuttua polkua, vaikka hälytyskellot soivat niin, että korvat humisevat? Luulen, että aivoni eivät halunneet asiaa hyväksyä. Ne kannustivat jatkamaan, koska arvomaailmassani työnteko ja yhteiskunnallinen aktiivisuus olivat perheen jälkeen korkeimmalla sijalla.

Koronavuodet pakottivat pysähtymään

Koronavuodet ja neljän seinän sisälle sulkeutuminen kuitenkin herättivät minut. Oli aikaa miettiä kaikkea maan ja taivaan väliltä. Oli myös aikaa vuosikymmeneen istahtaa alas kuuntelemaan, mitä minulle itselleni kuuluu. Pysähtymisen jälkeen pääsin eteenpäin hölläämisen ja liikunnan avulla. Hölläämisellä tarkoitan sitä, että minun ei tarvitse suorittaa ja olla täydellinen, vaan voin valita tekeväni sitä, mitä itse haluan tehdä. Minun ei tarvitse enää kantaa koko maailmaa hartioillani.

Minulle mieleinen tekeminen on kuntosalia ja pitkiä lenkkejä ystävän kanssa sekä sienestystä näin syksyisin. Rakastan metsää ja sen rauhoittavaa vaikutusta. Nuorempi, 11-vuotias poikani on opettanut minua samoilemaan metsässä ilman suorittamista ja näkemään pieniä kauniita asioita ympärilläni. 17-vuotiaan pojan äitinä olen taas opetellut hyväksymään sen, että minun on opittava päästämään irti ja luottamaan siihen, että elämä kantaa. Oli sitten kyse äitiydestä tai vanhoista pinttyneistä ajatuksista.

Heräämisen jälkeen oli luontevaa avata silmät

Näin jälkeenpäin sulkuvuosi oli minulle henkilökohtaisesti heräämisen vuosi. Elämäntilanteeni ja -kokemukseni oli myös sellainen, että tuntui luontevalta lähteä mukaan Impulssin koulutukseen. Uskon, että elämänkokemus tuo mukanaan ymmärryksen siitä, miten vaikeaa muutos oikeasti on ja mitä se vaatii, kun yhteiskunta ympärillä haluaa myös osansa. Muutos vaatii aikaa ja kompastumisia sekä niiden hyväksymistä. Oman ajatusmaailman myllääminen ja omien arvojen miettiminen ovat myös tärkeitä työkaluja muutoksessa. Onko arvo todellinen, jos sen toteutuminen arjessa on vain välttävällä tai jopa heikolla tasolla?

Koulutus starttasi matkalla omaan itseensä

Impulssin personal trainer -koulutus oli ennen kaikkea matka omaan itseensä. Omien arvojen ja ajatusten tarkastelu ja päivittäminen on ehdoton edellytys, jotta pystyy toimimaan elintapavalmentajana. Minulle koulutus oli arvojen uudelleen järjestämistä, ajatusten uudelleen organisointia sekä itsensä hyväksymistä. Samalla sain oppia uutta teoriatietoa ja käytännön taitoja. Oma kehonikin voi nyt paremmin kuin kymmeneen vuoteen. 

Koulutuksesta sain välineitä auttaa ja oivalluttaa muita. Olen myös itse ymmärtänyt, ettei täysin stressitöntä elämää ole olemassa, eikä se ole tavoiteltavaakaan. Sen sijaan tavoiteltavaa on löytää oma polkunsa, jolla pystyy elämään oman näköistä, tasapainoista elämää ja sietämään vastaan tulevat kuopat ja mäet.

Sujuvaa ja rentoa opiskelua

Impulssi personal trainer -koulutus oli helppo järjestää omaan arkeen sopivaksi, sillä sitä pystyi pääasiassa käymään omassa tahdissa, omaan arkeen sopivana ajankohtana. Toki koulutuksessa oli paljon itsenäistä opiskelua, joten se vaati itseohjautumistaitoja ja hyvää kalenterointia.  Lähipäiviä koulutuksessa oli mukavasti ja silloin päästiin aina tositoimiin. Silloin oli kiva tavata muita ja vaihtaa ajatuksia, sillä meillä oli mahtava porukka Järvenpäässä kouluttautumassa.

Parhaat mahdolliset kouluttajat

Impulssin koulutuksessa oli ihan loistava kouluttajakaarti. Eri asiakokonaisuuksia käytiin läpi juuri kyseisen aiheen spesialistin johdolla, jolloin saimme uusinta tutkittua tietoa teemasta. Tiedon lisäksi meitä haastettiin myös miettimään omaa tilannetta kyseisen asian osalta.

Koulutus antoi erinomaiset valmiudet lähteä toteuttamaan omaa valmentajauraa. Ja mikä hienoa, Impulssin taustatuki säilyy myös nyt, kun lähdemme jokainen työskentelemään omilla tahoillamme. Se tuo itselle turvaa, kun tietää saavansa apuja jatkossakin tarvittaessa. Mielenkiinnolla odottelen myös seuraavia Impulssin koulutuksia, sillä elintapavalmentajakaan ei ole koskaan täysin valmis, vaan aina on hyvä haastaa itseään oppimaan lisää.

Valmennus on tukea ja oivalluttamista

Pidän sanasta oivalluttaminen, sillä sitä elintapavalmentajan työ suurimmaksi osaksi on: Miten saadaan pienillä teoilla, valinnoilla ja muutoksilla lisättyä hyvinvointia arkeen. Kukaan ei tule hakemaan sinua kotoa ulos, kukaan muu ei pääse pääsi sisään, eikä kukaan muu tee ratkaisuja puolestasi. Olet itse vastuussa itsestäsi. Elintapavalmentaja voi kuitenkin olla tukenasi matkalla, pohtia kanssasi vaihtoehtoja sekä antaa sinulle välineitä ja eväitä lähteä tekemään omaa muutosta. Maailmassa on monia tapoja elää hyvää ja tasapainoista arkea. Jokaisen meistä on vain löydettävä se oma tie ja uskallettava kulkea sitä. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Koulutukset

Ammatiksi personal trainer

Ovatko terveys ja hyvinvointi tärkeitä arvojasi? Koetko muiden ihmisten auttamisen sydämen asiaksesi? Nautitko liikunnasta ja aktiivisesta elämäntavasta? Haluaisitko tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä liikunnan,

Koulutukset

Uusi koulutusohjelma: Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutus

Impulssin Psyykkinen ravintovalmentaja -koulutuksen nimi kertoo jo koulutuksen sisällöstä. Syy ravitsemuspsykologian painottamiselle koulutuksessa on se, että ravitsemusmuutos lähtee aina liikkeelle korvien välistä. Ilman muutosta

Koulutukset

Uusi koulutusohjelma – Motivaatiovalmentaja -koulutus

Motivaatiovalmentaja -koulutus on koulutusohjelma sinulle, joka haluat olla psykologisesti taitava valmentaja. Koulutus tarjoaa työkaluja ja varmuutta toimia tilanteissa, joissa asiakasta vaivaa motivaation puute, liian

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.