Viisi onnistujan sääntöä

Jos haluat onnistua kestävässä muutoksessa, niin noudata näitä pomminvarmoja ohjeita. En voi luvata sinulle oikotietä tai pikavoittoa, mutta voin luvata takuuvarmoja tuloksia, kunhan keskityt tulosten sijaan toimintaan. Tulokset tottelevatkin tekemistä ja tässä ohjeet niiden saavuttamiseen.

Sääntö 1: Varmista voimavarat

Muutosta tavoitellessasi varmista ensin, että sinulla on riittävästi voimavaroja, ennen niiden kuluttamiseen keskittymistä. Tee tarvittavat parannukset uneen, palautumiseen, ruokailurytmiin sekä riittävään ja laadukkaaseen ravitsemukseen satsaamalla. Ne luovat vankan pohjan energiaa vaativille ponnistuksille.

Sääntö 2: Opettele kuuntelemaan itseäsi

Opettele tunnistamaan kehon signaalit. Kaipaatko enemmän elvyttävää ja palauttavaa tekemistä, kuin rankkaa ja kehittymiseen tähtäävää treeniä? Mielesi höpöttääkin sinulle jatkuvasti kaikenlaista huttua. Kroppa sen sijaan ei valehtele. Opettele lukemaan sen tarjoilemia viestejä, mutta älä kuitenkaan mene lankaan siinä, että tekisit johtopäätöksesi sohvan pohjalta.

Sääntö 3: Käytä tahdonvoimaa oikeisiin paikkoihin eli esimerkiksi liikkeelle lähtemiseen

Kun olet jaloitellut tai lämmitellyt salilla aerobisissa laitteissa kymmenisen minuuttia on vasta oikea hetki arvioida päivän vireyttäsi. Jos olo on edelleen nuutunut ja alivireinen, on silloin syytä valita päivän treeniksi elvyttävä ja palautumista edistävä harjoitus. Jos taas olo on piristynyt ja motivaatiotaso kohonnut, voidaan tänään tsempata ohjelmoidun, optimaaliset tulokset tuottavan treenin kimpussa.

Sääntö 4: Pyri pakottomuuteen

Sillä se saa jo itsessään stressiä ja sympaattisen hermoston ylivirittyneisyyttä aikaiseksi. Älä väännä väkisin jokaista treeniä täysillä, vaan arvosta kehosi viestejä ja valitse harjoituksen taso sen mukaisesti. Kuormittuneena elvyttäen ja palautuneena kehittäen. Vireytesi, energisyytesi ja kuntosi nousee tällöin kuin itsestään: Pakottomasti, vaivattomasti ja helposti hupenevaa itsekuria kuluttamatta.

Sääntö 5: Opettele minimi/ medium/ optimi -malli

Hommahan toimii siis niin, että optimitreeni (esim. salilla 3 sarkaa per liike) rakentuu mediumin päälle (2 sarjaa/ liike) ja medium minimin (1 sarja) varaan. Eli starttaat aina minimistä (ekasta sarjasta) ja etenet mahdollisesti mediumiin (toiseen sarjaan) ja jos virtaa riittää, että optimiinkin (kolmas sarja) saakka.

Jos olosi on kuitenkin vetelä ja voimaton, niin jätä homma minimiin. Se riittää siltä erää. Saman päätöksen voit tehdä mediumin kohdalla, jos olosi ei ole ihan jiirissä. Jos kuitenkin virtaa riittää, niin anna palaa: Silloin voidaan irrotella ja tavoitella kohti parempaa suorituskykyä ja kapasiteettia kroppaa sekä mieltä ylikuormittamalla.

Kun saat vaikka minimiliikuntasuorituksia toteuttamalla liikkeelle lähtemisen rutiiniksi, ovat ”voittavat tavat” sinun puolellasi. Sohvalle jämähtäminen alkaakin tuntua pian työläämmältä, kuin treenaaman lähteminen ja autonomian sekä pystyvyyden tunne siitä, että saat itse päättää, treenaatko tänään tehokkaasti vai himmaillen, helpottaa lähtemistä kerta toisensa jälkeen. Positiivinen kierre on syntynyt, eikä Sinua ja kehitystäsi pysäytä enää mikään! Sopivasti tsemppiä, fiksuja valintoja ja armollista suhtautumista matkallesi. Muista, että jo ottamalla kaksi askelta eteen ja yhden taaksepäin, etenet pomminvarmasti kohti tavoitettasi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue lisää