Impulssi -filosofia

Impulssi -filosofia

Hyvä elämä koostuu kuormituksen ja palautumisen tasapainon mahdollistamasta vitaliteetista (energisyys ja elinvoimaisuus), joka on jaksamisen, aikaansaamisen ja onnellisuuden perusta. Liiallinen ja pitkään jatkuva kuormitus johtaa uupumiseen, kun taas liian vähäiset haasteet johtavat ennen pitkää masennukseen. Sen vuoksi ei kannata tavoitella mahdollisimman stressitöntä elämää, vaan parempia stressinhallinnan taitoja. 

Impulssi -filosofia pohjautuu parempiin kokonaiskuormituksen hallinta- sekä voimavarojen säätelytaitoihin. Sen perustana on itsensä perusteellinen tunteminen. Henkilön on kasvettava itse hyvinvointinsa asiantuntijaksi ja otettava vastuu oman hyvinvointinsa johtamisesta.

Kestävän muutoksen vankka perusta rakentuu energiaa lisäävien, lataavien ja palauttavien tekijöiden pohjalle. Hyvinvointitottumusten muutoksen yleisin kompastuskivi on lähteä liikkeelle kehittävistä ja kuluttavista toimenpiteistä, vaikka energia ja edellytykset niiden toteuttamiseen loistavat poissaolollaan. Yhtäaikainen liikunnan määrän sekä tehon lisääminen ja vähäenerginen dieetti on hyvä esimerkki lähtökohdiltaan mahdottomasta, mutta varsin yleisestä ”pahoinvointiponnistuksesta”.

Kiitollisuus ja arvopohjausuus tarjoavat vahvat mentaaliset lähtökohdat onnistuneelle muutokselle. Kun pysähdyt välillä tarkastelemaan niitä asioita, jotka ovat elämässäsi hyvin, ja joista olet kiitollinen, voit ponnistaa vahvemmalta pohjalta myös tavoitteidesi kimppuun. Kun tavoitteesi ovat vielä kytköksissä tärkeimpiin arvoihisi, on sitoutumisesi ja motivaatiosi huomattavasti kestävämpää ja tulokset pysyvämpiä. Kannattaakin keskittyä kaukana siintävän tavoitteen sijaan tekemään päivittäiset, itselle tärkeät asiat hieman paremmin ja iloita pienistäkin onnistumisista. Kiitollisuus lisääkin tutkitusti onnellisuutta, parantaa niin fyysistä kuin psyykkistä hyvinvointiasi ja vähentää kipuja, stressiä ja unettomuutta.

Arvojen kirkastaminen on tärkeää tavoitteita asetettaessa. Kun löydät yhteyden muutoskohteen sekä itsellesi merkityksellisten asioiden välillä, kasvaa samalla myös motivaatio, sitoutuminen sekä periksi antamattomuus tavoitteenmukaisesti elämiseen. Arvojen kirkastaminen muistuttaa meitä elämän tärkeistä asioista ja on hyvä lähtökohta kaikissa muutostilanteissa.

Fyysisestä näkökulmasta muutos kannattaa startata aina voimavarojen riittävyyden varmistamisesta. Edellytyksesi onnistumiseen paranevatkin huimasti, kun varmistat riittävän palautumisen huomioimalla ensin riittävän unen, levon ja palautumisen arjessasi. Helpoin ja tehokkain terveysteko onkin lisätä vuorokauteen tunti lisää uniaikaa. Se luo vahvan pohjan myöhemmille, voimavaroja kuluttaville toimenpiteille.

Toinen välittömästi energiaa ja voimavaroja tarjoavista sekä pidemmällä aikavälillä terveyttä rakentavista toimenpiteistä liittyy ravitsemukseen. Ennen laadullisia toimenpiteitä kannattaa kiinnittää huomiota riittävään energiansaantiin sekä säännölliseen ateriarytmiin. Kun energiaa saadaan riittävästi ja tasaisesti pitkin päivää, on laadullisten toimenpiteiden tarkistaminen helppoa ja tuskatonta, eikä henkilön tarvitse missään vaiheessa kärvistellä nälässä.

Vasta edellisten, kestävään muutokseen tarvittavien voimavarojen varmistamisen pohjalta kannattaa ponnistaa kuluttavien/ kehittävien toimenpiteiden kimppuun. Mentaalisesta näkökulmasta kuluttavia, mutta kehittäviä tekijöitä ovat motivaatio sekä tavoitteellisuus.

Motivaatio on mentaalista energiaa ja toimintaa synnyttävää voimaa. Syy toiminnalle voi löytyä joko sisältäsi tai ulkopuoleltasi. Sisäinen motivaatio on pysyvämpää, omasta tahdosta syntyvää arvojen mukaista toimintaa. Ulkoinen motivaatio on muutoksille alttiimpaa, ympäristöstä riippuvaa, usein palkkioon tai rangaistukseen perustuvaa toimintaa.

Motivaatio ilmentää vireyttämme ja halukkuuttamme toimia. Jos koemme, että kykenemme (pystyvyys) tekemään treenin, olemme motivoituneempia toteuttamaan sen. Tämän vuoksi pilkoimme tavoitteen sekä sen eteen toimimisen osiin (minimi-medium-optimi -malli). Voit sopeuttaa treenit aina sen hetkisiin voimavaroihin ja pystyvyyden tunteeseen, ylläpitääksesi paremmin motivaatiosi.

Liiallisen tavoitteen perään ponnistelun sijaan, kannattaa tavoite pyrkiä näkemään mieluummin tekemisen sivutuotteena (toimintatavoite). Kun teet itsellesi merkityksellisiä asioita ja nautit tekemisestä, voit elää onnellista elämää juuri nyt, tavoitellen kuitenkin jatkuvasti tason nostoa ja itsesi kehittämistä.

Fyysisestä näkökulmasta voimavaroja kuluttavia, mutta kapasiteettia lisääviä toimenpiteitä ovat aktiivisuus sekä treenaaminen. Ne siis heikentävät hetkellisesti vitaliteettiamme, mutta lisäävät superkompensaation eli kehon ylikorjausmekanismin kautta fyysistä reserviämme eli niin sanottua turvamarginaaliamme. Toisin sanottuna suorituskykymme, fyysisen sekä psyykkisen stressin sietomme ja kykymme palautua kuormituksesta paranevat rasituksen sekä sitä seuraavan levon johdosta.

Kuormitusta ei kuitenkaan kannata kerryttää kuormituksen ja stressiä stressin päälle, vaan keholle ja mielelle kannattaa tarjoilla sen hetkisiin voimavaroihin peilattuna joko elvyttäviä eli palauttavia, tai ylikuormittavia eli kehittäviä impulsseja. Ponnistusten mitoittaminen kulloisiinkin voimavaroihin on kupletin juoni: Kuormittuneena riittää, että teet edes vähän. Silloin puhumme impulssi -filosofian pohjalta minimistä. Kun voimavarasi ja motivaatiosi ovat keskinkertaisella tasolla, kannattaa keholle sekä mielelle tarjoilla medium -tasoisia, ylläpitäviä ponnistuksia. Sen sijaan silloin kun palautuminen on hyvällä tasolla, energiaa riittää ja motivaatio on korkealla, voidaan sitten irrotella ja treenata optimi -treenin merkeissä kehoa ylikuormittaen sekä suorituskyvyn kapasiteettia kehittäen.

Yksinkertaisuudessaan minimi-medium-optimi -malli toteutuu esimerkiksi kuntosaliharjoittelun osalta seuraavasti: Väsyneenä ja kuormittuneena tee ainoastaan yksi sarja per liike (minimi) varsinaista lihaskuntotreeniä salilla. Keskity tiukan vääntämisen sijaan kehon ja mielen elvyttämiseen huolellisin lämmittelyin sekä venyttelyin. Semi-voimavaroin varustettuna tee salitreeniä kaksi sarjaa per liike (medium). Tee kohtuurasitteinen treeni, mutta jätä muutama toisto varoja ”piippuun” (2-4) kussakin sarjassa. Hyvin palautuneena ja motivoituneena voit sitten painaa saliohjelmaasi läpi optimaaliset 3-4 sarjaa per liike ja runtata viimeisetkin toistot sopivasti pinnistellen ja ponnistellen (varoja 0-2 toistoa) sarjan loppuun.  

Aina ei siis kannata treenata täysillä. Maksimi onkin toiminta- ja suorituskykyä edistävien elämäntapojenkaan kohdalla harvoin optimi. Itse asiassa minimi voi useassa tapauksessa olla huomattavasti parempi valinta. Pääasia nimittäin on, että teet edes vähän, kunhan se toistuu riittävän useasti. Väliin jäänyt ateria uuvuttaa ja heikentää palautumista, mutta jo pelkkä lasillinen vettä ja kourallinen pähkinöitä auttavat ylläpitämään neste- ja energiatasapainoa, joka tukee siten hyvinvointia. Toteuttamatta jäänyt treenikerta syö motivaatiota sekä hidastaa tavoitteen saavuttamista, kun taas pelkkä kolmen liikkeen mikrotreeni luo jo tarvittavia toistoja, tyytyväisyyttä ja vie pienin askelin kohti tavoitetta. Lyhyeksi jääneet unet nakertavat jaksamista sekä alentavat vastustuskykyä stressin ja sairauksien näkökulmasta, mutta päivään lisätyt helpot ja lyhyet tauot, hengitysharjoitukset tai minimeditaatio auttavat kehoa palautumaan, jaksamaan ja vahvistamaan immuniteettiasi. 

Aktiivinen ja hyvä elämä edellyttää siis hyvää itsetuntemusta ja itsensä johtamista sekä fiksua säätelyä lataavien sekä kuluttavien tekojen välillä. Kun omaksut impulssi –menetelmän, on sinulla käytössäsi työkalut, joiden avulla voit säädellä stressin ja palautumisen välistä suhdetta niin, että voimavarasi riittävät täysipainoisesta elämästä nauttimiseen ja jatkuva kehitys on mahdollista saavuttaa sekä ylläpitää hamaan tulevaisuuteen saakka.

Jos kaipaat parempia työkaluja stressitasapainon ja kokonaiskuormituksen hallintaan, niin Impulssi -kirja on hyvä hankinta asiakkaidesi ja miksei myös sinun iloksesi: https://docendo.fi/sivu/tuote/impulssi/2767622

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0 0 votes
Artikkelin arvostelut
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Lue lisää

Impulssi mukaan Yritystehtaan hautomovalmennukseen

Suomen liikuntapääkaupunki, Jyväskylä ja Yritystehdas, täältä tullaan!

Koimme Yritystehtaan hautomovalmennuksen niin houkuttelevaksi mahdollisuudeksi kasvuhakuiselle yrityksellemme, ettei meidän tarvinnut kauaa miettiä yrityksemme muuttamista jyväskyläläiseksi, kun mahdollisuus hautomopaikkaan aukesi.

Impulssi – sisältöä hyvinvointiin

Impulssi Valmennus Oy on hyvinvoinnin digisisältöyhtiö. Visionamme on olla vuoteen 2023 mennessä maamme johtava hyvinvointisisältöjä tuottava ja digitalisoiva yhtiö. Missionamme on terveempi kansa, tuottavammat yritykset ja (elämäänsä) tyytyväisemmät ihmiset.

Liiketoimintamme perustuu valtavan sisältöpankkimme kaupallistamiseen omien sekä kumppaniemme teknologiaratkaisujen avulla.

Ensikosketus Yritystehtaaseen

Ensikosketuksemme Yritystehtaaseen syntyi kumppaniyrityksemme Fibionin kautta. Etsiessämme toimitiloja Jyväskylän yksiköllemme, pääsimme tutustumaan Fibionin upeisiin tiloihin Yritystehtaalla ja törmäsimme start up -valmentaja Henna Kauttoon, joka kertoi meille hautomovalmennuksen mahdollisuuksista sekä hyödyistä. Hyvinvointialan kokeneena yrittäjänä (Iwello) ja vaikuttajana hän tunsi hyvin historiamme, kiinnostui liikeideastamme ja kertoi meidän olevan mielestään juuri sellainen yritys, jollaisen he haluaisivat mukaan hautomovalmennukseen.

Pitch deck kasaan ja estradille

Innostus oli molemminpuolista, joten yhden yön yli nukkuminen riitti hyvin harkinta-ajaksi. Ihan noin vain mukaan hautomovalmennukseen ei kuitenkaan hypätä, vaan ohjelmaan valitaan 12 potentiaalisinta Jyväskylään sijoittuvaa start upia, jotka täyttävät skaalautuvuuden, tiimin, tahtotilan ja kasvupotentiaalin osalta vaadittavat kriteerit.

Valinnat hautomoon hyväksymisestä tekee Yritystehtaan ulkopuolinen gate-raati, jolle yrityksen liikeidea ja tunnusluvut pitchataan 15 minuutin presentaatiolla. Valmistelimme esitystämme hautomoraadille intensiivisesti kuukauden päivät ja pääsimmekin jo valmisteluaikana pitchaamaan yritystämme Business Rallyyn, n. 50-60 liikunta- ja terveysalan sijoittajalle/ rahoittajalle. Saimme siis todella lentävän lähdön jo ennen varsinaisen hautomovalmennuksen starttaamista.  

Ihmiset kaipaavat kirkkautta hyvinvointikohinan keskelle

Me Impulssissa uskomme, että ihmiset kaipaavat kirkkautta ja selkeyttä kaiken hyvinvointikohinan keskelle. Uskommekin, että innostava, luotettava (tutkimusnäyttöön perustuva), valmennuksellinen ja arkeen mahtuva hyvinvointisisältö on tulevaisuuden kovin juttu hyvinvointialalla.

Meillä on kolmenlaisia asiakasyrityksiä: Niitä, jotka haluavat brändinsä yhdistettävän tavalla tai toisella kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (hyvinvointimarkkinointi), niitä, jotka haluavat osansa räjähdysmäisesti kasvavasta hyvinvointimarkkinasta (hyvinvointisisällöt) ja niitä, jotka haluavat panostaa henkilökuntansa tai asiakkaidensa hyvinvoinnin kehittämiseen (hyvinvointiratkaisut).

Tavoitteenamme oli löytää vuoden 2020 aikana uskottavat asiakkaat sekä toteuttaa onnistuneet pilottivalmennukset neljässä eri segmentissä: Vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiössä, suuryrityksessä tai julkisessa organisaatiossa, terveysalan yrityksessä sekä kuntokeskusalan yrityksessä. Onnistuimme saamaan kasaan mielestämme täydelliset asiakkuudet/ pilotit, joiden pohjalta myös liiketoimintamme tulevaisuuden potentiaali näyttäytyi meille entistäkin selkeämpänä.

Lisää kaasua kasvuun  

Lähdemme mukaan Yritystehtaan hautomovalmennukseen innokkain ja isoin odotuksin. Tiedämme saavamme sparrausta tuotteidemme palvelumuotoiluun, osaamista rahoitusmarkkinoille, apua kansainvälistymisen valmistelemiseen sekä liiketoiminnan ja oman osaamisemme kehittämiseen.

Tavoitteenamme on myös löytää paras mahdollinen yksityisen sektorin kumppani osaksi tarinaamme. Täydellinen kumppanimme ei pelkästään edistä yrityksemme kasvua vaan vastavuoroisesti me haluamme vauhdittaa ja kehittää kumppanimme liiketoimintaa. Tiedämme, että meillä on paljon annettavaa: Hyvinvointisisällöt ja markkinointiosaamisemme uusasiakashankintaan, uudet hyvinvointituotteet kumppanimme nykyisille asiakkaille ja meidän valmiit tuotteemme kumppanimme verkostolle. Niistä syntyy parhaimmillaan todellinen kasvuharppaus – meille molemmille. 

Ylipaino ja lihavuus – kun energiansaanti ja -kulutus eivät kohtaa

Istumisannoksen sekä ruutuajan kasvun näkyvin ilmentymä on ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen. Liian vähäinen fyysinen aktiivisuus ja energiankulutus suhteessa energiansaantiin johtaakin nopeasti ylipainon kertymiseen. Liikunnalla sekä yleisen aktiivisuuden lisäämisellä yhdistettynä vähäenergisempään ruokavalioon voidaan laihduttaa ja ehkäistä lihomista laihduttamisen jälkeen.

Tärkeintä on se, miten aktiivinen olet, kun et treenaa

Painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävässä liikuntaohjelmassa tärkeintä on istumisen sekä muun passiivisuuden välttäminen. Arkiaktiivisuuden lisäämisellä, kuntoliikuntaohjelmalla sekä ruokailutottumusten muutoksilla tavoitellaan tilannetta, jossa energiankulutus ylittää sen saannin.

Kunto-ohjelman perustana on kevyt ja kohtuurasitteinen kestävyysliikunta, jonka lajivalinnassa täytyy ottaa huomioon suuren kehonpainon vaikutukset niveliin ja muihin tukikudoksiin. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan vaikuttaa aineenvaihduntaan, mutta vähentää myös rasitusvammojen sekä loukkaantumisten riskiä. 

Liikkumalla vähemmän liitännäissairauksia

Painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävän liikuntaohjelman tavoitteena on laihduttaminen, uudestaan lihomisen ehkäisy tai vähentäminen, fyysisen suoritus- ja toimintakyvyn kehittäminen, kroonisten sairauksien aineenvaihdunnallisten riskitekijöiden kuten kohonneen verenpaineen, tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja syöpäsairauksien riskin pienentäminen sekä positiiviset vaikutukset mielialaan ja itsetuntoon.

Liikuntaharjoittelu pienentää monien elintapasairauksien riskiä, vaikka varsinaista laihtumista ei tapahtuisikaan. Se ehkäisee myös painonpudottamiseen liittyvää perusaineenvaihdunnan heikkenemistä, mikä helpottaa myöhemmin saavutetun kehonpainon säilyttämistä.

Vähänkin on paljon terveyden näkökulmasta

Kaiken tyyppisellä liikunnalla voidaan vaikuttaa painon pudottamisen ja hallinnan lisäksi myönteisesti myös fyysiseen sekä psyykkiseen suoritus- ja toimintakykyyn sekä kroonisten sairauksien riskitekijöiden pienentämiseen. Muutokset ovat merkittäviä, vaikka painonpudotus olisi vähäistä eli vain 3–5 prosenttia lähtöpainosta.

Unohda Suurin pudottaja

Mielekkyys ja monipuolisuus ovat painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävän liikuntaohjelman avaintekijät. Pääasia on, että aktiivisuutta saadaan lisätyksi istumisen ja muun passiivisuuden kustannuksella. Siihen tarkoitukseen mikrotreenit ovat todellista täsmälääkettä.

Liikunnan teholla ei ole suurtakaan merkitystä sen määrään verrattuna. Aerobisen kestävyysliikunnan merkitys on keskeisin, etenkin energiankulutuksen näkökulmasta. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan vahvistaa tukikudoksia, vilkastuttaa lepoaineenvaihduntaa sekä vähentää nivelten kuormittumisen riskiä. Venyttelyllä ja lihashuollolla tuetaan palautumista, ehkäistään rasitusvammoja ja parannetaan liikkuvuutta. Maltillinen ja nousujohteinen liikuntakertojen määrän, keston ja tehon lisääminen on erityisen tärkeää. 

Kun istut, tee se oikein

Työtuoli on tärkein istumatyöläisen työkalu, jonka tulisi tukea vartalo mahdollisimman optimaalisesti kuormittavaan asentoon. Työtuolit ovatkin kehittyneet valtavasti ja niissä on paljon erilaisia säätömahdollisuuksia. Hyvänkin tuolin hyöty

Lue artikkeli »

Keskity siihen mikä toimii

Se, ettemme tunne oloamme itsevarmaksi tai luottavaiseksi, johtuu usein siitä, että huomiomme on kiinnittynyt asioihin, jotka eivät ole hyvin. Kun keskitymme näiden asioiden vatvomiseen, on

Lue artikkeli »

Uutiset

Liity uutiskirjeen vastaanottajaksi

Jätä sähköpostiosoitteesi tähän niin saat ensimmäisenä tiedon kun julkaisemme uusia palveluja tai tiedotamme tärkeistä asioista.

Suosituimmat

Liikunta

Alaselän ongelmat – kestokoukkuasennon väistämätön seuraus

Jopa 80–90 prosenttia työikäisistä kärsii jossain työuransa vaiheessa selkäkivuista. Valtaosa niistä on epäspesifisiä, eli kipujen taustalla ei ole rakenteellista selkävaivaa tai muuta sairautta. Ne …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Hyvä elämä syntyy stressitasapainoista

Hyvä elämä koostuu kuormituksen ja palautumisen tasapainon mahdollistamasta energisyydestä ja elinvoimaisuudesta, joka on jaksamisen, aikaansaamisen ja onnellisuuden perusta. Liiallinen ja …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Kun istut, tee se oikein

Työtuoli on tärkein istumatyöläisen työkalu, jonka tulisi tukea vartalo mahdollisimman optimaalisesti kuormittavaan asentoon. Työtuolit ovatkin kehittyneet valtavasti ja niissä on paljon …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Keskity siihen mikä toimii

Se, ettemme tunne oloamme itsevarmaksi tai luottavaiseksi, johtuu usein siitä, että huomiomme on kiinnittynyt asioihin, jotka eivät ole hyvin. Kun …

Lue artikkeli →

Impulssi kirja

Impulssi kirja on nyt tilattavissa Docendon verkkokaupassa!

Podcast vierailuja

Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho
Vieraana Riku Aalto
Menestyvän ammattilaisen työkalut hyvinvointialalla
🎧   Kuuntele

 

Valla-Podcast
Vieraana Riku Aalto
Mihin hyvinvointiala on menossa?
🎧   Kuuntele

 

Tiinan terveysmetodit
Vieraana Riku Aalto
Älä anna elämän lipua ohi- hyvä lihaskunto tuo lisää nautinnollisia ja aktiivisia elinvuosia
🎧   Kuuntele

Kategoriat

Kategoriat