Kokemuksia
koulutuksesta

Lakia vai liikuntaa? – Personal trainer -koulutus mahdollistaa liikkuvamman elämäntavan

Kajaanin Ammattikorkeakoulun englanninkielisellä linjalla liikunnanohjaajaksi opiskeleva ja samanaikaisesti Impulssi Personal trainer -koulutusta suorittava Ronja on liikkuvaa tyyppiä. Vaikka hän on pienestä pitäen ollut liikunnallinen, ei liikunta-ala ja personal trainer ollut hänen toiveammattiensa kärkikastissa. Valtio- ja oikeustiede sen sijaan olivat, sillä ne kiinnostivat koulussa hyvin pärjännyttä tyttöä jo yläasteiässäReissaamisesta ja liikkuvasta elämäntavasta nauttiva Ronja tuli kuitenkin myöhemmin toisiin ajatuksiin, sillä personal trainer -lisenssi sekä työ liikunnan parissa mahdollistavat hänelle tulevaisuudessa enemmän vapauksia matkustella ja elää oman näköistään elämää.

Reissun päälle

Ronja on ollut aina tunnollinen opiskelija. Siitä kertoo muun muassa se, että hänen keskiarvonsa on ollut aina vähintään 9 tienoilla. Lukion hän suoritti Oulun Lyseossa, jossa kaikilla kavereilla tuntui olevan tavoitteena pääsy oikikseen tai lääkikseen. Niin oli Ronjallakin, siihen saakka, kunnes hän vietti vuoden Espanjassa vaihto-oppilaana. Vaikka vuosi oli rankka, eikä vielä silloin huonosti espanjaa puhuvalla lukiotytöllä ollut helppoa saada paikallisista kavereita, jätti reissaamisen vapaus silti lähtemättömän jäljen Ronjan sydämeen.

Espanjasta palattuaan ja lukion loppuun suoritettuaan, Ronja haki opiskelemaan Rovaniemen oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Hän ei kuitenkaan jäänyt odottelemaan pääsykokeiden tuloksia, vaan osti itselleen pelkän menolipun Australiaan. Kertoessaan äidilleen lähtevänsä taas yksin reissun päälle, tietämättä sitä, milloin palaa takaisin Suomeen, kannusti äiti tytärtään reissaamaan, kun se vielä on mahdollista.

Australiassa Ronja ehti työskennellä aupairina paikallisessa perheessä vasta parin kuukauden verran, kun perheen pankkiiri-isä kertoi perheen muuttavan Singaporeen. Hän kysyi Ronjan halukkuutta muuttaa perheen mukana, mutta Ronja päätti kuitenkin ensin jäädä paikalliselle H&M:lle töihin ja lähteä sitten omille reissuilleen. Koska viisumi ja oleskelulupa maassa oli päättymässä, lähti Ronja silloisen poikaystävänsä kanssa ensin 3 kuukaudeksi reppureissaamaan Aasiaan ja Kanadaan.

Kuntosalin korkea kynnys

Tuolloinen poikaystävä pelasi tosimielessä rugbyä ja harrasti sen ohessa myös kuntosalilla treenaamista, sai hän Ronjankin pitkän suostuttelun jälkeen lähtemään kanssaan salille. Siihen Ronjalla oli kuitenkin korkea kynnys, sillä ajatus siitä, että on aluksi ihan pihalla ja kaikki tuijottavat, tuntui hänestä järkyttävän ahdistavalta. Suurimmat syyt ahdistukseen johtuivat varmasti koulukiusaamisen aiheuttamasta epävarmuudesta ja heikosta itsetunnosta, joihin kuntosalilla treenaaminen toivat ajan kanssa parannusta. Saliharjoittelu auttoi kääntämään epävarmuuden voimavaraksi, sillä itsetunto kasvoi samaa vauhtia treeneissä onnistumisten kanssa.

Reissaaminen muutti myös Ronjan urahaaveita ja palattuaan kotiin oli selvää, että opiskelupaikkaa ei haeta oikiksesta, vaan liikunnan ja hyvinvoinnin parista. Pohtiessaan nimittäin sitä, mikä häntä oikeasti kiinnostaa ja millaisen työn sekä tulevaisuuden Ronja itselleen haluaa rakentaa, tuli hän seuraavaan johtopäätökseen: lakimiehenä ihmisillä on useimmin jokin ongelma selvitettävänään, paikkaan sidottu työ ja ilmapiiri on yleisesti negatiivinen, kun taas liikunnan sekä hyvinvoinnin parissa touhutaan useimmiten motivoituneiden asiakkaiden parissa, hyvin fiiliksin. Liikunta-ala ja personal trainer -lisenssi mahdollistavat siis huomattavasti vapaamman reissaamisen, merkityksellisemmän tuntuisen työn sekä aktiivisemman elämäntyylin.

Liikunta veti pidemmän korren

Ronja haki ensin Rovaniemen Ammattikorkeakoulun suomenkieliselle linjalle, mutta äiti huomasi kuitenkin englanninkielisen linjan Kajaanissa ja vinkkasi siitä tyttärelleen. Se vastasi paremmin tulevaisuuden tavoitteisiin, joten Ronja vaihtoi lennosta hakemuksen kansainväliselle puolelle, ja pääsi heti sisälle kouluun. Se vahvisti edelleen itsetuntoa ja auttoi kääntämään kiusaamishistoriaa tulevaisuuden voimavaroiksi.

Ronja on nauttinut opiskelusta KAMK:n kansainvälisellä liikunnanohjaajalinjalla. Opettaminen on henkilökohtaista ja on mukava tuntea opettajat, ennemmin kuin, että he olisivat vain etäisiä luennoitsijoita. Pieni luokka mahdollisti lähiopetuksen myös koronan aikana, jota Ronja pitää erityisen hyvänä asiana. Sen lisäksi luokan pienuus mahdollistaa sen, että apua saa aina, kun sitä tarvitsee.

Kaikkea muuta paitsi tylsää

Personal trainer -koulutuksen suorittaminen liikunnanohjaajaopintojen yhteydessä on Ronjan mielestä huippujuttu. Vaikka lähiopiskelupäivät ja verkkoseminaarit ovat viikonloppuisin, ei kertaakaan ole tuntunut siltä, ettei huvittaisi uhrata viikonloppua osallistumiseen. Sen sijaan Ronja on kokenut, että Impulssin Personal trainer -opinnot ovat todella innostava, motivoiva, intensiivinen ja käytännönläheinen koulutuskokonaisuus. Hän kokee opetustavan asialliseksi, mutta hauskaksi: kertaakaan ei ole ollut tylsää, vaan kaikki oppi on ollut todella tärkeää, inspiroivaa sekä käyttökelpoista.

Myös se, että teoriassa opiskellut asiat viedään heti bootcampeina toteutettavilla lähijaksoilla käytäntöön, saa Ronjalta kehuja. Tieto on pilkottu hyvin sisäistettäviksi osakokonaisuuksiksi, jotka käydään esimerkiksi kuntosalilla tai sykeohjattuna treeninä läpi, jonka jälkeen asiaa voi kerrata sekä syventää vielä videoiden ja työkalujen avulla. Digitaalinen verkko-oppimisympäristö on Ronjan mielestä erinomainen, sillä sinne kertyy opiskelujen aikana valtava tietopankki hyödyllistä materiaalia, joka on vapaasti käytettävissä vielä koulutuksen jälkeenkin.

Työpaikka jo ennen aloittamista

Ronja suoritti työharjoittelujakson opiskelujensa aikana ja työllistyi oululaiseen Voitto liikuntakeskukseen heti Impulssin Personal trainer -koulutukseen ilmoittauduttuaan. Se kertoo hyvin koulutuksen arvostuksesta sekä liikuntakeskuksissa vallitsevasta valmentajavajeesta. Isoimmissa liikuntakeskusketjuissa vaje on useiden kymmenien personal trainereiden luokkaa. Etenkin hyvät elintapavalmennustaidot omaavista valmentajista on siis kentällä huutava pula.

Mistä Ronja sitten haaveilee tulevaisuutensa näkökulmasta? Hän toivoo rohkaistuvansa oman yrityksen perustamiseen, oman liikeidean kirkastamiseen ja sopivimpien kumppanien löytämiseen. Hän toivoo, että työ mahdollistaisi omien vahvuuksien ja intohimojen, eli vahvan kielitaidon, verkostoitumisen ja reissaamisen yhdistämisen. Vaikka täysin kirkasta visiota ei vielä olekaan, hahmottelee Ronja asiakassegmentikseen Suomessa asuvia henkilöitä, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea. Hän unelmoi vapaudesta tehdä työtä myös etänä, reissun päältä sekä yhteistyöstä hyvinvointialan huippuosaajien kanssa.

Geeneissä jatkuva oppiminen

Myös jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen ovat selvästi osa Ronjan geneettistä perimää. Äidillä sekä äidin siskolla on molemmilla opiskeltuina useita eri tutkintoja ja he kouluttautuvat edelleen jatkuvasti töidensä ohella. Heillä tuntuu olevan lapsenomainen kiinnostus hyvinkin monenlaisia aihealueita kohtaan ja 30 tuntia käytettävissä vuorokaudessaan. Isä sen sijaan on näyttänyt yrittäjyyden ja työn arvostamisen mallia. Myös vakavan sairauden selättänyt ja edelleen liikunnallinen, ulkomaillakin maratoneja juossut mummo on Ronjalle roolimalli. Hänen mottonsa on se, että vaikka ikää karttuu, niin liikkuminen jatkuu.

Ei siis tarvitse kaukaa hakea sitä, mistä Ronja on aktiivisuutensa, kiinnostuksensa liikuntaan sekä innostuksensa jatkuvaan oppimiseen perinyt. Eikä tarvitse olla ennustaja, että voi päätellä Ronjan pian toteuttavan varsin realistiset unelmansa ja suuntaavansa sen jälkeen kohti uusia reissuja sekä mahdollisuuksia. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Koulutukset

Ammatiksi personal trainer

Ovatko terveys ja hyvinvointi tärkeitä arvojasi? Koetko muiden ihmisten auttamisen sydämen asiaksesi? Nautitko liikunnasta ja aktiivisesta elämäntavasta? Haluaisitko tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä liikunnan,

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.