Mikrotreenit – pienen annoskoon parantava voima

Mikrotreenit – pienen annoskoon parantava voima

UKK -instituutin liikkumisen suositukset ovat nerokkaat. Valitettavasti niiden sisäistäminen ei usein ole yhtä onnistunutta. Aivan samalla tavalla kuin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemat suomalaisten ravitsemussuositukset ovat tarkoitettu sovellettaviksi yksilöllisten tavoitteiden, resurssien ja rajoitteiden pohjalta, tulee liikkumisen suosituksiakin soveltaa henkilökohtaisesti. Parhaan hyödyn suosituksista saa irti, kun oivaltaa pienen annoskoon parantavan voiman sekä pääsee irti liikunnalle asetettujen nykynormien mieltä rajoittavista kahleista.

Nykynormit perustuvat historiaan

Meille on syötetty vuosien mittaan tiettyjä totuuksia sekä normeja liikunnan harrastamisesta. Ne liittyvät paitsi harjoittelun määrään (useus) ja kestoon, myös liikunnan tehoon. 3 kertaa viikossa, 60 minuuttia kerrallaan, hikoillen sekä hengästyen ja viimeiset toistot tiukasti salilla vääntäen, tuntuu olevan yleisohje, jonka valtaosa meistä ostaa mukisematta paremman kunnon kaavaksi.

Edellinen liikunta-annos näyttää nopeasti vilkaistuna varsin toimivalta, mutta toisaalta monen mielestä varmasti epärealistisen vaativalta. Fiilistä ei varmasti nosta myöskään se, kun totean, ettei edellinen liikunta-annos riitä vielä mihinkään, jos arki on muuten istumisentäyteistä ja fyysisesti passiivista. Ohjeet toimivat ehkä jotenkin vielä ennen korona -rajoituksia ja etätyöhön voimakkaammin siirtymistä, mutta nykytilanteeseen ne eivät sovellu enää oikein millään tavalla.

Toistot tekevät mestarin

Minä uskon toistojen voimaan. Enkä tarkoita tässä yhteydessä viimeisiä, no pain no gain -asenteella väännettyjä toistoja, vaan liikkeelle lähtemisiä, toteutuneita treenejä ja aktivoitumisten määrää. Treenikertojen määrällä onkin mielestäni paljon suurempi arvo, kuin niiden kestolla tai teholla.

Jo lyhytkin aktivoituminen saa aikaiseksi terveyttä- ja toimintakykyä edistävän aineenvaihdunnallisen, hermostollisen, hypertrofisen, hormonaalisen ja mekaanisten vasteen kehossamme, jonka hyödyt yltävät myös mieleemme ja kognitiiviseen kyvykkyyteemme saakka. Vireytemme, keskittymiskykymme, havaintomotoriikkamme, muistimme, mielialamme ja jopa älykkyytemme lisääntyvät aivojen verisuonten laajenemisen, hapekkaan veren virtaamisen, kuona-aineiden poistumisen sekä mielihyvähormonien erittymisen vaikutuksesta. Ainakin itse koen tällaista euforiaa sekä mielen ja kehon sallittua dopingia mieluummin usein, kuin harvakseltaan.

Kognitiivisen suorituskyvyn lisäksi usein toistuvilla minitreeneillä on positiiviset vaikutuksensa myös terveyteen sekä suorituskykyyn. Pelkästään nousemalla ylös tuolista 30 min välein, onnistumme ehkäisemään lähes kaikki istumisen aiheuttamat aineenvaihdunnalliset sekä tuki- ja liikuntaelinongelmat. Vastaavasti jo parin minuutin sykettä nostattava, hermostoa herättelevä, lihaksia aktivoiva ja hormonitoimintaa buustaava mikrotreeni saa aikaiseksi ilmiön, jota voidaan kutsua superkompensaatioksi eli ylikorjaukseksi. Se edellyttää kuitenkin ihan kunnon impulssia, joka horjuttaa homeostaasiamme ali arjen tasapainotilaamme. Ei aina kovempaa tai pidempään, vaan mieluummin useammin ja eri tavalla.

Suorituskyvyn kehittämiseenkin mikrotreenit tuovat uuden, tehokkaamman ja toimivamman näkökulman. Otetaan esimerkiksi lihaskunnon kehittäminen ja kehon muokkaaminen kuntosalilla. Moni vannoo 3 -jakoisen harjoitusohjelman nimeen, jonka toteuttaminen kolmesti viikossa tarkoittaa yhtä (n. 60 min) treeniärsykettä per lihasryhmä, viikon periodilla tarkasteltuna. Vahvan tutkimusnäytön valossa paras vaste lihasvoiman ja -kasvun näkökulmasta saadaan kuitenkin aikaiseksi, kun kutakin päälihasryhmää kuormitetaan viikossa jopa 3-4 kertaa. Yhdellä kuormituskerralla lähinnä hidastetaan voimatasojen huononemista sekä ylläpidetään lihasmassan määrää, mutta kehittämään se ei riitä pidemmällä periodilla tarkasteltuna.

Vähemmän voi olla enemmän

Väitänkin, että voisit saavuttaa huomattavasti parempia tuloksia suorituskyvyssäsi räjäyttämällä nykyiset normit atoimeksi ja kokoamalla treeniannoksen ihan uudelle tavalla arkeesi. Lihaskuntoasi voisit kehittää esim. kuudesti (4-6 x) viikossa toteutuvalla 15-20 minuutin mittaisella mikrotreenillä ja kestävyyttäsi kevyttä aerobista liikuntaa arkeen soluttamalla sekä maustamalla sitä lyhyillä, sykettä nostattavilla HIIT -happihyppelyillä.  

Oma suosikkini lyhyestä, hermostollisesta mikrotreenistä salilla koostuu etukyykyn, penkkipunnerruksen ja kulmasoudun yhdistelmästä, jota varioin tangon, käsipainojen sekä laiteliikkeiden vuorottelulla. Kehon painolla sen sijaan suosin usein bulgaarialaisen yhden jalan kyykyn, rengassoudun (leuanvedon) ja etunojapunnerruksen muodostamaa, aineenvaihdunnallisempaa mikrolihaskuntotreeniä. Jos onnistun toteuttamaan molemmat treenit pari kertaa viikossa, tiedän olevani kehittävällä polulla. Ylläpito onnistuu sen sijaan nätisti jo yhdelläkin treenillä. 

Virtaa työvuoroon ja vapautta vapaa-ajalle

Mikrotreenien arvo konkretisoituu hyvin päivän energisimpien tuntien hyödyntämisenä. Jos onnistut toteuttamaan elvyttäviä tai kehittäviä mikrotreenejä jo työpäivän aikana, on osa treeniannoksesta kasassa jo ennen vapaa-ajalle siirtymistä. Voimavarojen sekä fyysisen kapasiteetin lisääntymisen myötä vapaa-aikakin voi olla aktiivisempaa, energisempää sekä tavoitteellisempaa. Illat eivät kulu sohvan pohjalla ”aivoja nollaten” ja uutta minää -odotellen, vaan ne voivat olla juuri sinun dream lifeäsi, miltä sen sitten haluatkaan näyttävän ja tuntuvan. 

UKK -instituutin liikkumisen suositukset kannustavat harjoittamaan sykettä kohottavaa, reipasta liikettä ainakin 2 h 30 min tai rasittavaa liikkumista 1 h 15 min viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehotetaan treenattavan ainakin kaksi kertaa viikossa, mutta korostaen sitä, että jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät. Suosituksissa painotetaan viisaasti myös sitä, että ihan kaikki liike lasketaan ja kevytkin liikunta tuo terveyshyötyjä, erityisesti liikunnan suhteen passiivisille henkilöille. 

Maailma on liikuntapaikka

Myös siitä muistutetaan, että arki ja muutkin ympäristöt kuin liikuntakeskukset tarjoavat monia mahdollisuuksia liikkumiseen ja sitä, että paikallaanoloa kannattaa tauottaa aina kun vain voi. Suosituksissa liikuntaa kannustetaan harrastamaan omalla, mielekkäällä sekä merkityksellisellä tavalla, ihan joka ikinen päivä.

Kuten mainitsin, suosituksissa on kaikki, mitä toiminta- ja suorituskykyä kehittävään liikkumiseen tarvitset. Kunhan unohdat vanhat normit ja päivität käsityksesi liikunnasta 2020 -luvun vaatimusten ja haasteiden tasolle!

Jos olet kiinnostunut hankkimaan Mikrotreenit sovelluksen oman organisaatiosi tai yrityksen hyödynnettäväksi, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella niin lähetämme tututusmispaketin Mikrotreenit sovellukseen!

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lue lisää

Seitsemän syytä, miksi kuntosali on tärkein treenimuoto


Jos laitoit kuntosalikortin “hyllylle” poikkeustilan pahimman vaiheen ajaksi, niin nyt alkaa viimeistään olla syytä tehdä come back kuntosalille. Vaikka harjoittelu kehon painoilla tai pienvälineillä onkin ihan tehokasta, eivät hyödyt vastaa kuntosaliharjoittelun hermostollisia ja hormonaalisia vaikutuksia. 

Kuntosaliharjoittelu mielletään usein keinoksi parantaa suorituskykyä ja muokata kehoa. Säännöllisen harjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan suinkaan rajoitu siihen. Seuraavat seitsemän syytä osoittavat hyvin sen, että kuntosaliharjoittelu on mitä monipuolisin ja parhain harjoitusmuoto.

#1: Kuntosaliharjoittelu suojaa tyypin II diabetekselta

Säännöllisellä ja monipuolisella lihaskuntoharjoittelulla on positiivinen vaikutus veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Sen onkin osoitettu pienentävän muun muassa tyypin II diabeteksen puhkeamisriskiä ja jopa ”peruuttavan” jo puhjenneen diabeteksen etenemisen.

#2: Kuntosaliharjoittelu laskee verenpainetta

Kestovoimaharjoittelu pienillä painoilla ja pitkillä harjoitussarjoilla kehittää lihaskunnon lisäksi myös hapenottokykyä. Itse asiassa kiertoharjoittelutyyppinen lihaskuntotreeni saattaa parantaa joidenkin henkilöiden kohdalla kestävyyskuntoa jopa lenkkeilytyyppistä liikuntaa paremmin. Sillä on siis osoitettu olevan sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa parantava, mutta myös muun muassa verenpainetta alentava vaikutus.

#3: Kuntosaliharjoittelu vahvistaa lihaksia, luita ja jänteitä

Sen lisäksi, että kuntosaliharjoittelu vahvistaa treenattavia lihaksia, on sen osoitettu lisäävän myös luuston mineraalitiheyttä eli ennaltaehkäisevän luukatoa sekä vahvistavan luita. Lisäksi lihaskuntoharjoittelulla, etenkin jalkalihasten vahvistamisella, on osoitettu olevan kaatumistapaturmia ja lonkkamurtumia vähentävä vaikutus. Tehokas voimaharjoittelu voi lisätä myös jänteiden jäykkyyttä sekä paksuutta.

#4: Kuntosaliharjoittelu vähentää selkä- ja hartiavaivoja

Tasapainoisesti kaikkia kehon päälihasryhmiä kuormittava kuntosaliohjelma auttaa parantamaan ryhtiä sekä lihastasapainoa. Avaavat liikkeet kireyteen taipuvaisille lihaksille ja vahvistavat harjoitteet veltostumiseen pyrkiville lihasryhmille parantavat toimintakykyä, aineenvaihduntaa sekä vähentävät kehon kiputiloja. Kuntosaliharjoittelun onkin osoitettu vähentävän alaselkäkipuja, niska-hartiavaivoja sekä vähentävän muun muassa reuma- ja nivelrikkopotilailla tulehdusta, kipuja sekä lihasten väsymistä.

#5: Kuntosaliharjoittelulla saat tavoittelemasi vartalon

Kuntosaliharjoittelulla voit muokata kehosi sellaiseksi kuin haluat. Lihasmassaa hankkimalla saat kehostasi urheilullisemman, mutta samalla tuet myös kiinteytymis- ja painonhallintatavoitetta. Hankittu lihaskilo lisää energiankulutusta niin levossa kuin treenatessakin. 10 kiloa lihasmassaa hankkimalla voit syödä joko 10 % enemmän lihomatta tai vastaavasti tehostaa kehon kiinteytymistä ja saavutetun ihannepainon pysyvyyttä.

#6: Kuntosaliharjoittelu hidastaa ikääntymistä

Kuntosaliharjoittelulla voidaan puolustaa kehoa hapettumisstressiltä, joka voi hidastaa kehoa ikääntymästä. Lisäksi lihaskuntoharjoittelun on osoitettu vähentävän hermolihasliitosten surkastumista sekä edistävän uusien liitosten syntymistä, jolla on vaikutuksensa lihasmassan ja –voimien sekä toimintakyvyn säilymiseen. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu voikin lisätä henkilön kykyä selviytyä itsenäisesti kotioloissa jopa 10-20 vuotta fyysisesti passiivista ikätoveriaan pidempään.

#7: Kuntosaliharjoittelu parantaa elämänlaatua

Edellisten fyysisten hyötyjen lisäksi kuntosaliharjoittelun on tutkimuksissa osoitettu vähentävän stressiä ja parantavan henkilön elämänlaatua, mielialaa sekä yleistä tyytyväisyyttä elämäänsä. Harjoittelun tehosta, kestosta ja useudesta huolimatta sen on osoitettu parantavan myös henkilön itsetuntoa, minä-pystyvyyden kokemusta sekä parantavan hänen kehonkuvaansa. Vastaavia tuloksia on havaittu niin terveillä aikuisilla, ikääntyneillä kuin erilaisilla potilasryhmilläkin, joten voidaan ansaitusti todeta, että kuntosaliharjoittelu on tärkein ja monipuolisin treenimuoto!  

Itsekuri kuluu – käytä sitä järkevästi

Itsekuria voisi kuvailla kyvyksi valita kahden eri halun välillä. Se on reaktio sisäiseen ristiriitaan, joka syntyy, kun joko haluat tehdä jotain, josta tiedät, ettei sitä pitäisi tehdä (kuten ylensyönti), tai sinun pitäisi tehdä jotain, mitä et haluaisi (esim. salille lähteminen). Itsekurin ansiosta kykenemme sanomaan ei nopeille nautinnoille ja akuuteille houkutuksille, jotka vievät meitä kauemmas tavoitteestamme. Silloin pystymme säilyttämään fokuksen tavoitteellisessa toiminnassa, vaikka se aiheuttaisi hetkellisen pettymyksen.

Itsekuri on puoliksi oikeaa asennetta ja puoliksi kykyä kontrolloida itseään ja valintojaan. Se on kuin lihas, joka väsyy käytössä. Ylirasittuneena se sakkaa ja johtaa ei-toivottuun toimintaan, kuten harjoitusten väliin jättämiseen tai herkkujen ahmimiseen. Toistuva lipsahtelu puolestaan syö itseluottamusta ja ruokkii itsensä syyttelyä ja vähättelyä – toimintoja, joiden tiedetään nakertavan ja vaikeuttavan pysyvää muutosta.

Jos haluamme ylläpitää kurinalaista toimintaa tuloksekkaasti, on meidän huolehdittava riittävästä energiansaannista. Ilman riittävää energiaa aivomme eivät nimittäin voi toimia optimaalisesti. Aivojemme etuotsalohkon toiminta nimittäin vaikuttaa itsekuriimme, tahdonvoimaamme ja päätöksentekokykyymme.

Itsehillintä, maltin harjoittaminen ja häiriötekijöiden jatkuva välttely kuluttaa itsekuriamme, ja stressaantuneina kehomme energia kuluu vaistojen varassa toimimiseen. Teemme tällöin päätöksiä ennemmin lyhyen, kuin pitkän aikavälin perusteella. Toimintaamme ohjaavat silloin todennäköisemmin nopeat nautinnot ja välittömän mielihyvän tavoittelu kuin viivästyneiden nautintojen tai pidemmän aikavälin tavoitteiden sekä tyytyväisyyden mukaisesti eläminen.

Energiansaannin takaaminen tarkoittaa käytännössä monipuolista ravintoa, riittävää unta, kiitollista suhtautumista (pakkomielteisen unelmien tavoittelun sijaan) sekä arvopohjaisia tavoitteita ja tekoja. Usein helpoin tapa parantaa itsekuria fiksusti syömisen ja levon lisäksi on fyysinen aktiivisuus. Elvyttävä ja palautumista edistävä, riittävän kevyt liikunta parantaa mielialaa, selkeyttää ajattelua ja rakentaa vahvempaa kehoa sekä mieltä.

Itsekuria kannattaa siis käyttää harkitusti, järkeviin kohteisiin. Liikunnan kohdalla järkevä kohde on liikkumaan lähteminen. Siis se, että nouset ylös sohvalta, puet lenkkikamppeet tai pakkaat salivehkeet ja lähdet liikkeelle. Itse treeniin itsekuria ei kannata kuluttaa, sillä itsensä ruoskiminen ja no pain no gain -asenne tyhjentävät tahdonvoimavaraston alta aikayksikön. Liikunnan tehon sijaan huomiota kannattaa kiinnittää harjoittelun mielekkyyteen, mukavuuteen ja merkityksellisyyteen. Toistojen kertyessä sekä kunnon noustessa tehoon liittyvät vaatimukset nimittäin korjautuvat kuin itsestään.

Ravitsemuksen kohdalla itsekuria ja tahdonvoimaa kannattaa käyttää nälissään kärvistelyn ja herkkujen välttelemisen sijaan säännöllisessä ateriarytmissä pysymiseen. Kun pidät siitä kiinni ja syöt 2-3, korkeintaan 4 tunnin välein, tarjoaa tiivis ruokailurytmi otolliset olosuhteet myös annoskoon ja ravitsemuksen laadun korjaamiseen, ilman sen suurempaa tuskaa sekä draamaa.  

Muutosprosessin alkutaipaleella joudumme usein toimimaan hetkellisesti hieman kurinalaisemmin hyvien ja motivoivien tulosten aikaansaamiseksi. Alkuvaiheessa itsekuriin onkin helpointa turvautua silloin, kun olet levännyt ja syönyt hyvin. Paras ajankohta harjoittaa kurinalaisuutta on esimerkiksi aamuisin, sillä energiavarastot ovat tuolloin korkeimmillaan, jolloin jo vähäiselläkin itsekurilla pelkän minimitreeninkin tekeminen tukee haluttua muutosta.

Treenin ei siis tarvitse olla aina optimaalinen tuottaakseen hyviä tuloksia. Jo pelkän minimin tekeminen tarkoittaa, että kehitystä on tapahtunut – on pysytty tavoitteen mukaisessa toiminnassa ja siirrytty liikkumattomuudesta liikuntaan. Ihminen sietääkin hetkellisesti muutoksen aiheuttamaa hämmennystä, kun hän huomaa kehittyvänsä. Kehitys ruokkii pystyvyyden tunnetta, mikä taas lisää motivaatiota ja sitoutumista projektiin. Positiivinen kierre on valmis.

Lähde: Impulssi – menetelmä jatkuvaan kehitykseen (R. Aalto, P. Immo, Docendo.2021).

Liikunta on parasta aivojumppaa

Olet varmasti kuullut ja kokenut myös omakohtaisesti sen, että liikunta parantaa mielialaa, purkaa stressiä ja selkeyttää ajattelua. Mutta tiesitkö sitä, että treenaaminen vaikuttaa positiivisesti myös

Lue artikkeli »

Millainen on sinun täydellinen päiväsi?

Millainen on sinun täydellinen työpäiväsi? Tietenkin paljon muutakin kuin tätä, mutta miltä kuulostaisi pieni pysähdys työnteon lomassa hengitys- tai venyttelyharjoituksen muodossa? Mitä tykkäisit tehokkaasta ja kehoa herättelevästä jumppailusta,

Lue artikkeli »

Uutiset

Liity uutiskirjeen vastaanottajaksi

Jätä sähköpostiosoitteesi tähän niin saat ensimmäisenä tiedon kun julkaisemme uusia palveluja tai tiedotamme tärkeistä asioista.

Suosituimmat

Hyvinvointi

Dieetti vai elämäntapamuutos?

Jos tarkkoja ollaan, sana dieetti ei tarkoita kuuria, vaan ruokavaliota. Ja mitä tahansa dieettiä voidaan noudattaa hyvin tai huonosti. Mikäli …

Lue artikkeli →
Liikunta

Liikunta on parasta aivojumppaa

Olet varmasti kuullut ja kokenut myös omakohtaisesti sen, että liikunta parantaa mielialaa, purkaa stressiä ja selkeyttää ajattelua. Mutta tiesitkö sitä, …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Millainen on sinun täydellinen päiväsi?

Millainen on sinun täydellinen työpäiväsi? Tietenkin paljon muutakin kuin tätä, mutta miltä kuulostaisi pieni pysähdys työnteon lomassa hengitys- tai venyttelyharjoituksen muodossa? Mitä tykkäisit …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Jos puhuisit muille kuten itsellesi, ei sinulla olisi yhtään ystävää

No niin typerys, taas mokasit. Voi hitto, että osaat olla surkea. Sinusta ei koskaan tule mitään. Kerran läski, aina läski. …

Lue artikkeli →

Impulssi kirja

Impulssi kirja on nyt tilattavissa Docendon verkkokaupassa!

Podcast vierailuja

Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho
Vieraana Riku Aalto
Menestyvän ammattilaisen työkalut hyvinvointialalla
🎧   Kuuntele

 

Valla-Podcast
Vieraana Riku Aalto
Mihin hyvinvointiala on menossa?
🎧   Kuuntele

 

Tiinan terveysmetodit
Vieraana Riku Aalto
Älä anna elämän lipua ohi- hyvä lihaskunto tuo lisää nautinnollisia ja aktiivisia elinvuosia
🎧   Kuuntele

Kategoriat

Kategoriat