Mitä on ammattitaitoinen valmentaminen – ja mitä se ei ole?

Valmentaminen on trendikästä. Se kertoo siitä, että ihmiset kaipaavat rotia, muutosta, sparrausta ja tukea monille elämänalueille. On businessvalmennusta, elintapavalmennusta, esiintymisvalmennusta, varallisuusvalmennusta, psyykkistä valmennusta… ja tietenkin personal trainingia. Tässä postauksessa tuon pöytään ajatuksiani siitä, millaista on mielestäni hyvä valmentaminen – ja mitä se ei ole.

Hyvä valmentaja ei tee itsestään turhaa numeroa

Vanha klisee, että hyvä valmentaja tekee itsestään tarpeettoman, on mielestäni jutun juoni. Valmentamisen erottaa ohjaamisesta juuri se, että valmennuksessa vastuuta, tietoa, taitoja sekä työkaluja annetaan valmentajalta asiakkaalle. Valmennus perustuukin asiakkaan opettamiseen ja hänen oma-aloitteisuutensa lisäämiseen. Se edellyttää valmentajalta hyviä pedagogisia sekä vuorovaikutuksellisia taitoja. Hyvät kuuntelu- ja ihmissuhdetaidot sekä kyky ylläpitää motivaatiota valmennuksen edetessä, ovatkin elinehtoja pt:n työssä menestymiselle.

Riman laskeminen edellyttää itseluottamusta

Kuka tahansa kykenee vetämään asiakkaillensa rääkkitreenejä. Niiden avulla voidaan joskus saavuttaa kohtuullisia tuloksiakin lyhyellä aikajänteellä, mutta ”valheellisuus” paljastuu poikkeuksetta hyvinkin pian. Virheellinen käsitys rääkin ja tuloksellisuuden yhteydestä toisiinsa on myös murentumassa. Ihmiset ovatkin yhä valveutuneempia ja osaavat vaatia valmentajaltaan kidutuksen sijaan suunnitelmallisempaa, armollisempaa, kestävämpää ja perustellumpaa valmennusta.

Tulokset tehdään silloin kun valmentaja ei ole paikalla

On myös hyvä tehdä selvä pesäero ohjaamiselle ja valmennukselle: Ohjauksessa tavoitteena on asiakkaan liikuttaminen ohjaustapaamisella, kun taas valmennuksessa tavoitteena on asiakkaan aktivoiminen itsenäiseen tekemiseen ja käyttäytymisen muutokseen valmennustapaamisten ulkopuolella. Jos asiakasta tavataan yhteistreenien merkeissä 1-2 tuntia viikossa, on helppoa vetää johtopäätös vaikuttavuudesta, treenien ulkopuolelle jäävän 166-167 viikkotunnin hyväksi.

On toisarvoista mitä osaat juuri nyt

Ensimmäinen ja tärkein edellytys hyväksi valmentajaksi kehittymiseksi on intohimoinen suhtautuminen ja aito innostus valmennustyöhön. Se mitä valmentaja osaa nyt, on toisarvoista verrattuna siihen, miten innokkaasti hän ottaa asioista selvää ja kehittää itseään. Kun valmentaja rakentaa tuotteensa oman innostuksensa varaan ja profiloituu valmentamaan saman kiinnostuksen kohteen kanssansa jakavia asiakkaita, voi valmennustyö olla parhaillaan kuin ruusuilla tanssimista. Molemmat nauttivat valmentaja sekä hänen asiakkaansa.

Valmentaja on asiakkaidensa palvelija

Aito halua auttaa asiakasta onnistumaan on hyvän valmennuksen lähtökohta. Jos motiivit ovat jossain muualla, se kyllä näkyy valinnoista ja kaikesta tekemisestä. Halu palvella ja nöyryys asettua palvelijan asemaan, ovat hyvän valmentajan sekä terveen itsetunnon tunnusmerkkejä. Jos ryhmäliikunnassa usein korostetaankin sitä, että ohjaaja on stara ja idoli, on valmennuksessa lähtökohta päinvastainen: Asiakas on personal training -asiakassuhteen stara ja hän ansaitsee täyden huomion valmentajaltaan.

Valmentajan on nöyrryttävä yhä uudelleen oppilaan asemaan

Monipuolinen urheilu- ja liikuntatausta, vankka koulutuspohja ja työ- sekä valmennuskokemus antavat toki hyvät lähtökohdat laadukkaalle valmentamiselle. Edellisiä on kuitenkin todella helppoa kerryttää. Kun valmentajalla on intohimoa ja halua kehittyä, kasvaa substanssiosaaminen väistämättä kuukausien ja vuosien edetessä.

Loppuviimein arvot ja asenne ratkaisevat

Jos arvot ja asenne ovat sen sijaan pielessä, ei osaamisen kerryttäminen tai aika korjaa näitä epäkohtia kuntoon. Hyväksi valmentajaksi kasvaminen edellyttää hyvää itsensä tuntemista sekä itsensä johtamista. Kun tunnistaa omat innostuksen kohteensa ja vahvuutensa sekä valjastaa ne voimavaroiksi itsensä kehittämiseen ja asiakkaidensa auttamiseen, ei homma voi mennä kovin pahasti pieleen;)

Asiantuntijana: Eetu Aalto; Suorituskyvyn kehittämisen asiantuntija/ sisällöntuottaja, Impulssi Valmennus Oy. 

Eetu Aalto on toisen polven personal trainer -yrittäjä, joka valmentaa asiakkaitaan oman yhtiönsä, Edutraining Oy:n kautta. Eetu on pohjakoulutukseltaan liikuntaneuvoja, joka on syventänyt osaamistaan personal trainer -koulutuksella sekä voima-, ravinto- ja psyykkinen valmentaja koulutuksilla. Eetu on voimanoston hallitseva nuorten Suomen ja pohjoismaiden mestari sekä useiden huippu-urheilijoiden ja tavoitteellisten kuntoliikkujien suorituskykyvalmentaja. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Eetu Aalto

Eetu on personal trainer -yrittäjä, joka valmentaa asiakkaitaan oman yhtiönsä, Edutraining Oy:n kautta. Eetu on pohjakoulutukseltaan liikuntaneuvoja, joka on syventänyt osaamistaan personal trainer -koulutuksella sekä voima-, ravinto- ja psyykkinen valmentajakoulutuksilla. Eetu on voimanoston hallitseva nuorten Suomen ja pohjoismaiden mestari sekä useiden huippu-urheilijoiden ja tavoitteellisten kuntoliikkujien suorituskykyvalmentaja.

Eetu Aalto

Eetu Aalto

Eetu on personal trainer -yrittäjä, joka valmentaa asiakkaitaan oman yhtiönsä, Edutraining Oy:n kautta. Eetu on pohjakoulutukseltaan liikuntaneuvoja, joka on syventänyt osaamistaan personal trainer -koulutuksella sekä voima-, ravinto- ja psyykkinen valmentajakoulutuksilla. Eetu on voimanoston hallitseva nuorten Suomen ja pohjoismaiden mestari sekä useiden huippu-urheilijoiden ja tavoitteellisten kuntoliikkujien suorituskykyvalmentaja.

Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä liikunta-alan ammattilaisten kiinnostusta terveysvalmennusosaamisesta sekä terveydenhoitoalan ammattilaisten mielenkiintoa liikunnan hyödyntämisestä lääkkeenä eri sairauksien ja tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Opas on suunnattu kaikille elintapavalmennuksesta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet liikunta- ja hyvinvointialalle kouluttautumisesta, oman ammattitaitonsa täydentämisestä elintapavalmennusosaamisella.

Impulssi webinaarit 

Viimeisin webinaari: Personal training 2.0

Ulkonäköön, kehonmuokkaukseen ja suorituskyvyn kehittämiseen keskittyvät valmennuspalvelut vastaavat vain marginaaliseen osaan siitä kysynnästä, jota personal training ala juuri nyt kohtaa.

Personal training 2.0 luennolla käymme läpi personal trainerin työn vaatimuksia tänäpäivänä ja annamme vastauksia personal trainerin työhön ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa oppimaan personal training alan mahdollisuuksista!

Lue lisää

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.