Uusi tapa rutiiniksi: Osa 2

Uusi tapa rutiiniksi: Osa 2

Kun ihminen yrittää muuttaa kerrallaan yhtä, yksinkertaista tapaa tuettuna, on onnistumisen todennäköisyys jopa 80 prosenttia. Kahden tavan muuttaminen samanaikaisesti pudottaa onnistumisen todennäköisyyden noin 40 prosenttiin ja yhdenkin tavan muuttaminen ilman muiden ihmisten tukea, pudottaa onnistumisen mahdollisuudet vain 5–10 prosenttiin. Tarvitset siis sekä malttia että tukea onnistuaksesi.

Kokosin sinulle 10 vinkkiä uusien tapojen omaksumisen tueksi. Tarjoilen ne kahdessa erässä sulattelun ja omaksumisen helpottamiseksi. Ensimmäiset viisi vinkkiä löytyvät tästä artikkelista, joten tässäpä vinkit 6-10, ole hyvä!

6. Tee muutoksesta mahdollisimman helppoa ja todennäköistä

Hauskuuden lisäksi tapojen toistamisesta kannattaa tehdä niin helppoa kuin mahdollista. Aamukahvien lataaminen valmiiksi kahvinkeittimeen helpomman herätyksen toivossa, treenikassin pakkaaminen peräkonttiin salille siirtymisen helpottamiseksi ja jumppakepin sijoittaminen työpisteen nurkkaan mikrotreenien toteuttamiseksi ovat kaikki hyviä toimenpiteitä aloittamisen kynnyksen madaltamiseksi, tekemiseen tarttumisen helpottamiseksi ja tapojen toistamisen todennäköisyyden kasvattamiseksi.

7. Tee muutoksesta mahdollisimman palkitsevaa

Hyvästä työstä tulee maksaa asianmukainen palkkio. Niin myös silloin, kun kyse on sinusta itsestäsi. Kun olet ponnistellut uuden, paremman tavan omaksumisen eteen ja koet ansainneesi hieman hemmottelua sekä pienen palkinnon, on silloin sopiva hetki motivaation kasvattamiselle.

Jos olet treenannut säännöllisesti ja tavoitteellisesti, voi motivoiva palkinto olla uudet lenkkitossut tai treenivaatteet. Jos taas olet syönyt säntillisesti ja onnistunut pudottamaan painoasi, voit palkita itsesi hieronnalla tai vaikka kasvo- tai jalkahoidolla. Älä kuitenkaan palkitse itseäsi tavoitettasi kampittavalla tekijällä, kuten esimerkiksi överiksi menevällä mässäämisellä tai aktiivisuuttasi vähentävällä lahjuksella.

8. Sitoudu muutossysteemiin

Uusi tapa ei juurru osaksi arkeasi itsekseen. Se vaatii takuulla ponnistelua ja sitoutumista. Kannattaakin varmistaa, että muutosvalmiutesi on kohdallaan ennen uuteen tapaan tarttumista. Aikaisemmin ohjeistamani toimenpiteet, kuten arvojesi puntaroiminen sekä voimavarojen riittävyyden varmistaminen, luovat vahvan pohjan sekä potentiaalin onnistuneelle muutokselle.

Tavoitteiden näkyväksi tekeminen esimerkiksi tarralappuja liimaamalla, niiden julkistamisella läheisille sekä ystäville ja toistoista kirjaa pitämällä ovat myös hyviä onnistumispotentiaalin kasvattajia. Voit myös pyrkiä kasvattamaan ”voittavien tapojen toistoputkea” eli peräkkäisten onnistuneiden päivien jatkumoa, jota et hevillä halua katkaista.

9. Valjasta tukijoukot taaksesi

Kukaan ei menesty yksin. Unelman toteuttamiseen tarvitaan aina tukijoukkoja: ystäviä, läheisiä, kumppaneita ja kitkaakin. Nekin ihmiset, jotka sortuvat väheksymään, epäilemään ja asettumaan poikkiteloin sinun ja unelmasi välille, voivat parhaimmillaan antaa sinulle juuri sen tarvittavan sysäyksen tavoitteesi saavuttamiseksi. 

Onkin tärkeää, että unelma on ekologinen eli siitä on hyötyä myös lähiympäristöllesi ja läheisillesi. Harvaa ihmistä arvostetaankin heidän hankkimansa aseman tai omaisuuden vuoksi. Sen sijaan arvostus kohdistuu usein siihen, millaiset ovat henkilöiden tarkoitusperät ja miten muut ihmiset on huomioitu unelman tavoittelussa.

10. Tee tarvittavat toistot

Mikä erottaa mestarin keskinkertaisuudesta? Vastaus on: toistot, toistot ja toistot. Siis se, että mestari palaa aina tylsältäkin tuntuvien toistojen äärelle ja jatkaa nöyränä harjoittelua. Tosipaikan tulleen nöyryys työnnetään syrjään ja voidaan olla itsevarmoja siitä, ettei kukaan ole harjoitellut enempää ja paremmin. Itsevarmuus on silloin sallittua, muttei kuitenkaan nöyryyden kustannuksella. Keskinkertainen voi tuntea itsensä ylpeäksi ja itsevarmasti harjoittelun äärellä, mutta tosipaikan tullen nöyryys voi muuttua nöyryytykseksi, jos on ylenkatsottu harjoittelua ja riittävien toistojen junnaamista.

Tapojen oppiminen on aina uusien taitojen opettelua. Opetat aivojasi reagoimaan uudella tavalla tuttuun ärsykkeeseen. Sen vuoksi uusi tottumus alkaa juurtua vasta riittävien toistomäärien myötä. Kannattaa aloittaa riittävän pienestä ja lisätä toistojen määrää sekä intensiteettiä matemaattisen maltillisesti. Silloin lopputulos voi olla hämmästyttävän suuri.

Hyvinvoinnin näkökulmasta toistot siis ratkaisevat. Sitä ei voidakaan varastoida pahan päivän varalle, vaan hyvinvoinnista tulee pitää huolta joka päivä, lopun elämän ajan. Pienet teot ratkaisevat. Jos teet pari–kolme mikrotreeniä päivässä (yhteensä 15 minuuttia), olet vuoden aikana treenannut 5475 minuuttia eli 91 tuntia ja 15 minuuttia. Kuka sanoi, ettei pienillä asioilla ole merkitystä?

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0 0 votes
Artikkelin arvostelut
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Lue lisää

Impulssi mukaan Yritystehtaan hautomovalmennukseen

Suomen liikuntapääkaupunki, Jyväskylä ja Yritystehdas, täältä tullaan!

Koimme Yritystehtaan hautomovalmennuksen niin houkuttelevaksi mahdollisuudeksi kasvuhakuiselle yrityksellemme, ettei meidän tarvinnut kauaa miettiä yrityksemme muuttamista jyväskyläläiseksi, kun mahdollisuus hautomopaikkaan aukesi.

Impulssi – sisältöä hyvinvointiin

Impulssi Valmennus Oy on hyvinvoinnin digisisältöyhtiö. Visionamme on olla vuoteen 2023 mennessä maamme johtava hyvinvointisisältöjä tuottava ja digitalisoiva yhtiö. Missionamme on terveempi kansa, tuottavammat yritykset ja (elämäänsä) tyytyväisemmät ihmiset.

Liiketoimintamme perustuu valtavan sisältöpankkimme kaupallistamiseen omien sekä kumppaniemme teknologiaratkaisujen avulla.

Ensikosketus Yritystehtaaseen

Ensikosketuksemme Yritystehtaaseen syntyi kumppaniyrityksemme Fibionin kautta. Etsiessämme toimitiloja Jyväskylän yksiköllemme, pääsimme tutustumaan Fibionin upeisiin tiloihin Yritystehtaalla ja törmäsimme start up -valmentaja Henna Kauttoon, joka kertoi meille hautomovalmennuksen mahdollisuuksista sekä hyödyistä. Hyvinvointialan kokeneena yrittäjänä (Iwello) ja vaikuttajana hän tunsi hyvin historiamme, kiinnostui liikeideastamme ja kertoi meidän olevan mielestään juuri sellainen yritys, jollaisen he haluaisivat mukaan hautomovalmennukseen.

Pitch deck kasaan ja estradille

Innostus oli molemminpuolista, joten yhden yön yli nukkuminen riitti hyvin harkinta-ajaksi. Ihan noin vain mukaan hautomovalmennukseen ei kuitenkaan hypätä, vaan ohjelmaan valitaan 12 potentiaalisinta Jyväskylään sijoittuvaa start upia, jotka täyttävät skaalautuvuuden, tiimin, tahtotilan ja kasvupotentiaalin osalta vaadittavat kriteerit.

Valinnat hautomoon hyväksymisestä tekee Yritystehtaan ulkopuolinen gate-raati, jolle yrityksen liikeidea ja tunnusluvut pitchataan 15 minuutin presentaatiolla. Valmistelimme esitystämme hautomoraadille intensiivisesti kuukauden päivät ja pääsimmekin jo valmisteluaikana pitchaamaan yritystämme Business Rallyyn, n. 50-60 liikunta- ja terveysalan sijoittajalle/ rahoittajalle. Saimme siis todella lentävän lähdön jo ennen varsinaisen hautomovalmennuksen starttaamista.  

Ihmiset kaipaavat kirkkautta hyvinvointikohinan keskelle

Me Impulssissa uskomme, että ihmiset kaipaavat kirkkautta ja selkeyttä kaiken hyvinvointikohinan keskelle. Uskommekin, että innostava, luotettava (tutkimusnäyttöön perustuva), valmennuksellinen ja arkeen mahtuva hyvinvointisisältö on tulevaisuuden kovin juttu hyvinvointialalla.

Meillä on kolmenlaisia asiakasyrityksiä: Niitä, jotka haluavat brändinsä yhdistettävän tavalla tai toisella kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (hyvinvointimarkkinointi), niitä, jotka haluavat osansa räjähdysmäisesti kasvavasta hyvinvointimarkkinasta (hyvinvointisisällöt) ja niitä, jotka haluavat panostaa henkilökuntansa tai asiakkaidensa hyvinvoinnin kehittämiseen (hyvinvointiratkaisut).

Tavoitteenamme oli löytää vuoden 2020 aikana uskottavat asiakkaat sekä toteuttaa onnistuneet pilottivalmennukset neljässä eri segmentissä: Vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiössä, suuryrityksessä tai julkisessa organisaatiossa, terveysalan yrityksessä sekä kuntokeskusalan yrityksessä. Onnistuimme saamaan kasaan mielestämme täydelliset asiakkuudet/ pilotit, joiden pohjalta myös liiketoimintamme tulevaisuuden potentiaali näyttäytyi meille entistäkin selkeämpänä.

Lisää kaasua kasvuun  

Lähdemme mukaan Yritystehtaan hautomovalmennukseen innokkain ja isoin odotuksin. Tiedämme saavamme sparrausta tuotteidemme palvelumuotoiluun, osaamista rahoitusmarkkinoille, apua kansainvälistymisen valmistelemiseen sekä liiketoiminnan ja oman osaamisemme kehittämiseen.

Tavoitteenamme on myös löytää paras mahdollinen yksityisen sektorin kumppani osaksi tarinaamme. Täydellinen kumppanimme ei pelkästään edistä yrityksemme kasvua vaan vastavuoroisesti me haluamme vauhdittaa ja kehittää kumppanimme liiketoimintaa. Tiedämme, että meillä on paljon annettavaa: Hyvinvointisisällöt ja markkinointiosaamisemme uusasiakashankintaan, uudet hyvinvointituotteet kumppanimme nykyisille asiakkaille ja meidän valmiit tuotteemme kumppanimme verkostolle. Niistä syntyy parhaimmillaan todellinen kasvuharppaus – meille molemmille. 

Ylipaino ja lihavuus – kun energiansaanti ja -kulutus eivät kohtaa

Istumisannoksen sekä ruutuajan kasvun näkyvin ilmentymä on ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen. Liian vähäinen fyysinen aktiivisuus ja energiankulutus suhteessa energiansaantiin johtaakin nopeasti ylipainon kertymiseen. Liikunnalla sekä yleisen aktiivisuuden lisäämisellä yhdistettynä vähäenergisempään ruokavalioon voidaan laihduttaa ja ehkäistä lihomista laihduttamisen jälkeen.

Tärkeintä on se, miten aktiivinen olet, kun et treenaa

Painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävässä liikuntaohjelmassa tärkeintä on istumisen sekä muun passiivisuuden välttäminen. Arkiaktiivisuuden lisäämisellä, kuntoliikuntaohjelmalla sekä ruokailutottumusten muutoksilla tavoitellaan tilannetta, jossa energiankulutus ylittää sen saannin.

Kunto-ohjelman perustana on kevyt ja kohtuurasitteinen kestävyysliikunta, jonka lajivalinnassa täytyy ottaa huomioon suuren kehonpainon vaikutukset niveliin ja muihin tukikudoksiin. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan vaikuttaa aineenvaihduntaan, mutta vähentää myös rasitusvammojen sekä loukkaantumisten riskiä. 

Liikkumalla vähemmän liitännäissairauksia

Painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävän liikuntaohjelman tavoitteena on laihduttaminen, uudestaan lihomisen ehkäisy tai vähentäminen, fyysisen suoritus- ja toimintakyvyn kehittäminen, kroonisten sairauksien aineenvaihdunnallisten riskitekijöiden kuten kohonneen verenpaineen, tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja syöpäsairauksien riskin pienentäminen sekä positiiviset vaikutukset mielialaan ja itsetuntoon.

Liikuntaharjoittelu pienentää monien elintapasairauksien riskiä, vaikka varsinaista laihtumista ei tapahtuisikaan. Se ehkäisee myös painonpudottamiseen liittyvää perusaineenvaihdunnan heikkenemistä, mikä helpottaa myöhemmin saavutetun kehonpainon säilyttämistä.

Vähänkin on paljon terveyden näkökulmasta

Kaiken tyyppisellä liikunnalla voidaan vaikuttaa painon pudottamisen ja hallinnan lisäksi myönteisesti myös fyysiseen sekä psyykkiseen suoritus- ja toimintakykyyn sekä kroonisten sairauksien riskitekijöiden pienentämiseen. Muutokset ovat merkittäviä, vaikka painonpudotus olisi vähäistä eli vain 3–5 prosenttia lähtöpainosta.

Unohda Suurin pudottaja

Mielekkyys ja monipuolisuus ovat painonpudotukseen ja -hallintaan tähtäävän liikuntaohjelman avaintekijät. Pääasia on, että aktiivisuutta saadaan lisätyksi istumisen ja muun passiivisuuden kustannuksella. Siihen tarkoitukseen mikrotreenit ovat todellista täsmälääkettä.

Liikunnan teholla ei ole suurtakaan merkitystä sen määrään verrattuna. Aerobisen kestävyysliikunnan merkitys on keskeisin, etenkin energiankulutuksen näkökulmasta. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan vahvistaa tukikudoksia, vilkastuttaa lepoaineenvaihduntaa sekä vähentää nivelten kuormittumisen riskiä. Venyttelyllä ja lihashuollolla tuetaan palautumista, ehkäistään rasitusvammoja ja parannetaan liikkuvuutta. Maltillinen ja nousujohteinen liikuntakertojen määrän, keston ja tehon lisääminen on erityisen tärkeää. 

Kun istut, tee se oikein

Työtuoli on tärkein istumatyöläisen työkalu, jonka tulisi tukea vartalo mahdollisimman optimaalisesti kuormittavaan asentoon. Työtuolit ovatkin kehittyneet valtavasti ja niissä on paljon erilaisia säätömahdollisuuksia. Hyvänkin tuolin hyöty

Lue artikkeli »

Keskity siihen mikä toimii

Se, ettemme tunne oloamme itsevarmaksi tai luottavaiseksi, johtuu usein siitä, että huomiomme on kiinnittynyt asioihin, jotka eivät ole hyvin. Kun keskitymme näiden asioiden vatvomiseen, on

Lue artikkeli »

Uutiset

Liity uutiskirjeen vastaanottajaksi

Jätä sähköpostiosoitteesi tähän niin saat ensimmäisenä tiedon kun julkaisemme uusia palveluja tai tiedotamme tärkeistä asioista.

Suosituimmat

Liikunta

Alaselän ongelmat – kestokoukkuasennon väistämätön seuraus

Jopa 80–90 prosenttia työikäisistä kärsii jossain työuransa vaiheessa selkäkivuista. Valtaosa niistä on epäspesifisiä, eli kipujen taustalla ei ole rakenteellista selkävaivaa tai muuta sairautta. Ne …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Hyvä elämä syntyy stressitasapainoista

Hyvä elämä koostuu kuormituksen ja palautumisen tasapainon mahdollistamasta energisyydestä ja elinvoimaisuudesta, joka on jaksamisen, aikaansaamisen ja onnellisuuden perusta. Liiallinen ja …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Kun istut, tee se oikein

Työtuoli on tärkein istumatyöläisen työkalu, jonka tulisi tukea vartalo mahdollisimman optimaalisesti kuormittavaan asentoon. Työtuolit ovatkin kehittyneet valtavasti ja niissä on paljon …

Lue artikkeli →
Hyvinvointi

Keskity siihen mikä toimii

Se, ettemme tunne oloamme itsevarmaksi tai luottavaiseksi, johtuu usein siitä, että huomiomme on kiinnittynyt asioihin, jotka eivät ole hyvin. Kun …

Lue artikkeli →

Impulssi kirja

Impulssi kirja on nyt tilattavissa Docendon verkkokaupassa!

Podcast vierailuja

Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho
Vieraana Riku Aalto
Menestyvän ammattilaisen työkalut hyvinvointialalla
🎧   Kuuntele

 

Valla-Podcast
Vieraana Riku Aalto
Mihin hyvinvointiala on menossa?
🎧   Kuuntele

 

Tiinan terveysmetodit
Vieraana Riku Aalto
Älä anna elämän lipua ohi- hyvä lihaskunto tuo lisää nautinnollisia ja aktiivisia elinvuosia
🎧   Kuuntele

Kategoriat

Kategoriat