Liikuntakeskuksissa huutava pula personal trainereista

Usein kuulee pohdittavan, onko personal trainereita jo liikaa ja riittääkö kaikille valmistuneille töitä. Vastaus kysymykseen on hyvin yksiselitteinen, sillä tällä hetkellä liikuntakeskuksissa vallitsee huutava pula hyvistä personal trainereista. Lisäksi tulevaisuuden kasvavaa tarvetta puoltaa liikunta- ja terveysvelan sekä huonokuntoisuuden yhä kiihtyvästi lisääntyvä kasvu. Jos ei hyvät elintapavalmennustaidot omaava personal trainer, niin kuka muukaan on jalkauttamassa parempia valintoja, aktiivisempaa arkea sekä terveyttä ja toimintakykyä kehittävää liikuntaa kädestä pitäen asiakkaiden elämään?

Huonokuntoisuus lisääntyy pandemian lailla

Opetus ja kulttuuriministeriön liikunraportin (2022) mukaan aikuisten liikkuminen on vähentynyt dramaattisesti viimeisten parin vuoden aikana. Keskimäärin otamme nyt 400 askelta vuorokaudessa vähemmän, kuin ennen koronapandemian alkamista. Yhä kasvava istumisannos ja vuosi vuodelta vähenevä aktiivisuus sekä kehon käyttäminen ilmenevät lisääntyvänä ylipainoisuutena, elintapasairauksina sekä heikkenevänä kestävyytenä ja lihaskuntona, joka on terveyden sekä työ- ja toimintakyvyn näkökulmasta todella huolestuttava kombinaatio.

Jos väestötutkimuksiin perustuvat ennusteet toteutuvat, on edessä kansanterveydellinen ja -taloudellinen aikapommi, sillä vuonna 2040 enää marginaalisen pienellä määrällä yli 50-vuotiaista on enää hyvä kestävyyskunto. Vastaavasti 43 prosentilla 50-vuotiasta ja 66 %:lla yli 60-vuotiaista hapenottokyky on jo niin heikko, että se vaikuttaa negatiivisesti työ- ja toimintakykyyn sekä tietenkin koettuun elämänlaatuun.Ikäihmisten kohdalla luvut ovat edellisiäkin huolestuttavammat ja mikä pahinta, vastaava trendi toteutuu myös lasten ja nuorten kohdalla: Jos sama meno jatkuu, on nykyisistä yläasteikäisistä vain harva fyysiseltä suorituskyvyltään työkykyinen tulevan työuransa loppuun saakka.  

Lihaskunnon merkitys kasvaa iän karttuessa

Hyvän lihaskunnon merkitys korostuu yhä enemmän iän karttuessa. Hyvät lihasvoimatasot ja lihasmassan määrä ennustavatkin paitsi itsenäisenä selviytymisen, mutta myös pidemmän elämän todennäköisyyttä. Lihaskuntoharjoittelu on myös täsmälääkettä ylipainon sekä aineenvaihduntasairauksien torjumiseen. Kehonkoostumuksen, jota voidaan parantaa tehokkaimmin juuri lihaskuntoharjoittelulla, voidaan todeta olevan oleellisin tekijä lihasten sokeriaineenvaihdunnan näkökulmasta. Kuntosalitreeni on siis mitä parasta tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisevää sekä hoitavaa harjoittelua.

Lihaskuntoharjoittelu on tehokkain ja monipuolisin tapa erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Dynaaminen vastusharjoittelu paitsi parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, vahvistaa myös lihaksia, luustoa ja muita tukikudoksia. Monipuolinen harjoittelu salilla parantaa myös ryhtiä sekä lihastasapainoa, joiden ansiosta myös kivut ja kolotukset vähenevät.

Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu on myös tehokas keino masennuksen ja ahdistuksen torjumiseen. Se lisää kyvykkyyden ja hallinnan tunteita, sillä on positiivinen vaikutus minäkuvaan sekä itsetuntoon ja sillä voidaan parantaa stressinsietokykyä, resilienssiä sekä itseluottamusta.

Toki kuntosalilla voidaan treenata myös kehonmuokkaus- sekä suorituskykytavoitteisesti, ja lihaskunnon lisäksi hyvin varustellusta liikuntakeskuksesta löytyvät puitteet sekä palvelut myös muiden fyysisen kunnon osa-alueiden, kuten kestävyyden, kehonhallinnan ja liikkuvuuden kehittämiseen. 

Yksityinen liikuntakeskussektori keskeisessä asemassa

Yksityisen sektorin liikuntapalveluiden tarjoajat, liikuntakeskukset etunenässä, liikuttavat suurta määrää suomalaisia. Kuntosaliharjoittelu on sekä naisten että miesten keskuudessa toiseksi suosituin liikuntaharrastus heti kävelylenkkeilyn jälkeen. Kolmannes (32 %) työikäisistä käyttää aktiivisesti liikunta-alan yritysten tuottamia liikuntapalveluja ja arviolta n. 13 % suomalaisista käy treenaamassa kuntosalilla.

Erilaisille valmennuspalveluille, kuten personal trainigille, on yhä kasvava kysyntä etenkin työikäisten keskuudessa. Taloustutkimuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalaisaikuinen on kiinnostunut personal trainerin tarjoamien palveluiden hankkimisesta. Hanakimmin palveluita hankkivat itselleen 35-49–vuotiaat naiset, mutta yli 50-vuotiaistakin lähes neljännes sanoi olevansa vähintään melko kiinnostunut pt:n osaamisen hyödyntämisestä. Suurimpia haasteita valmennuspalveluiden kasvulle ovat työvoimapula eli liikuntakeskusalalla vallitseva valmentajavaje sekä valmennuspalveluiden heikkotasoinen konseptointi sekä saatavuus.

Valmentajavaje haasteena kasvulle

Moni kuntosali ja kuntokeskusketju kamppaileekin parhaillaan kasvua rajoittavan valmentajavajeen kanssa. Vaikka asiakkaita ja kysyntää riittäisi jonoksi asti, on koulutettuja ja hyvät elintapavalmennustaidot omaavia personal trainereita auttamattomasti liian vähän. Ongelmana on myös valmentajien suuri vaihtuvuus, joka johtuu työntekijöiden nuoresta iästä, työn epäsäännöllisestä luonteesta sekä tuotteistamisen ongelmatiikasta.

Haastattelin muutamaa liikuntakeskusyrittäjää/ -päättäjää, joten seuraavassa konkreettisia esimerkkejä valmentajavajeesta sekä liikunta-alan yritysten rekrytointitarpeesta:

Kotimainen, vauhdilla kasvava Kuntokeskus Liikku etsii uusia valmentajia tiiminsä ympäri Suomen. Reilu sopimus, avarat tilat, laadukkaat laitteet ja yrittäjän vapaus varmistavat personal traner -tiimiläisille sen, että työtä voi tehdä juuri itselleen sopivimmalla tavalla. Liikku lupaa tiimiläisilleen tueksi vahvan markkinointipanostuksen ja koko Suomen kattavan, timanttisen Liikku-tiimin. Liikun valmennusverkoston koordinaattori Jenni Kauppila kertookin Liikulla olevan tarve uusille valmentajille läpi Suomen.

”Etsimme Liikun tiimiin uusia valmentajia erityisesti seuraaville paikkakunnille: Forssa, Hämeenlinna, Pori, Jyväskylä, Kajaani, Kuopio, Rovaniemi, Seinäjoki, Kokkola, Vaasa, Varkaus, Imatra ja Lappenranta”.

Helsingin Punavuoressa ja Kampissa sijaitseva suorituskykyvalmennusyhtiö Selkrig Performance Unit avaa uuden valmennuskeskuksen Espoon Keilaniemeen ja hakee yhä kasvavaan valmentajatiimiinsä lisää vahvistuksia. Yrityksen operatiivinen johtaja Petteri Pietola kertoo heidän tavoitteekseen auttaa asiakkaitaan oman energisyytensä sekä suorituskykynsä optimoimisessa. ”Selkrigillä valmennuksen laadusta huolehditaan rajallisella määrällä asiakkaita, sekä tiiminvetäjällä, joka vastaa myös myynnin tekemisestä. Näin valmentaja voi keskittyä juuri siihen, missä on parhaimmillaan ja mistä eniten nauttii, eli valmentamiseen”, Petteri kertoo.

’”Haemme Selkrig Performance tiimiimme uusia, työhönsä ja osaamisensa kehittämiseen intohimoisesti suhtautuvia, hyviä valmentajia. Akuutti tarpeemme on pari uutta valmentajaa, mutta toimintamme kasvaessa, aukeaa uusia pelipaikkoja jatkuvasti”.

Forever ja Pihlajalinna muodostavat Suomessa ainutlaatuisen palveluketjun ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ja toimintakykyä sekä terveyttä edistävän toiminnan osalta. Forever -ketjussa valmentajat toteuttavat kolmea eri valmennuskonseptiikkaa: Personal trainingia, elintapavalmennusta sekä Fustra -konseptin mukaista harjoittelua.

Toiminnan kasvaessa tiimiin rekrytoidaan jatkuvasti uusia valmentajia ja tällä hetkellä haussa on myös valmennusjohtajan paikka. ”Haemme liiketoimintajohdon tiimiimme vahvistukseksi valmennusjohtajaa, jonka tehtävänä on vastata Foreverin valmennusten laadusta, kehittämisestä, konseptoinnista sekä myynnistä, osana Foreverin ja koko Pihlajalinna-konsernin palvelutarjontaa”, kertoo Pihlajalinnan Liikuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Timo Aheristo.

”Uusi Forever Pihlajalinnan valmennusjohtaja tulee vastamaan valmennustemme operatiivisesta toteutuksesta, toimien samalla valmennustiimin esihenkilönä. Tässä työssä pääsee viemään koko valmennusalaa eteenpäin innovatiivisessa toimintaympäristössä, kannustavassa työilmapiirissä sekä moniammatillisessa osaajaverkostossa”.

Oululainen, neljän liikuntakeskuksen ketju, Hukka hakee sekin tiimiinsä uusia personal trainereita. Isokadulla sijaitsevassa, yli 10 000 neliön kokoisessa ja poikkeuksellisen monipuolisessa keskuksessa personal trainerit työskentelevät palkkasuhteisesti, mutta Xpress -saleilla keskustassa, Heinäpäässä sekä Alppilassa valmentajatiimi toimii alihankintasuhteessa, valmennusjäsenyysperiaatteella. Hukan tavoitteena on kasvattaa hallitusti valmentajatiimiään ja tällä hetkellä se hakee tiimiinsä etenkin alihankintaperiaatteella toimivia valmentajia. Hukka Xpressin ketjupäällikkö Mari Kukkonen kertoo seuraavaa:

”Haemme Hukalle uutta valmentajaa etenkin Alppilan Xpress -keskukseemme. Valmennusjäsenyys tarkoittaa sitä, että valmentaja maksaa meille vuokraa kuntosalin käyttämisestä asiakkaidensa valmentamiseen. Valmentaja toimii siis itsenäisenä yrittäjänä, emmekä ole vaille provisiota, vaan kaikki liiketoiminta on hänen omaa ansaintaansa”.

Myös Fustra-valmennusta asiakkailleen tarjoava, pääkaupunkiseudulla toimiva Awesom Espoo Oy hakee tiimiinsä 5-10, mielellään personal trainerin ja elintapavalmennuskoulutuksen omaavaa valmentajaa. Yhtiön toimitusjohtaja Olli Mustala kertoo toimista uusien valmentajien tukemiseksi:

” Me Awesom Espoo Oy:ssä panostamme paljon siihen, että uudet valmentajat saavat toimintansa hyvin käyntiin. Uudet tiimiläiset täydennyskoulutetaan Awesom Espoo Oy:n toimesta Fustra -ohjaajiksi. Fustra-koulutus perehdyttää konseptin filosofiaan, ohjelmiin ja harjoitteisiin sekä tarjoaa selkeät ohjeet palvelun markkinoimiseen, myyntiin sekä kannattavan valmennustoiminnan pyörittämiseen. Haluamme tarjota uusille valmentajille tukea niin esimiehen kuin tiimin toimesta ja antaa sitä kautta avaimet menestykseen hyvinvointialalla. Meille tärkeintä on, että valmentaja menestyy ja asiakas saavuttaa toivottuja tuloksia. Fustra on ainoa harjoituskonsepti, jonka vaikuttavuudesta on tehty virallinen, julkaistu tutkimus*. Hyvä pohjakoulutus ja todistetusti toimiva Fustra -konsepti on parasta, mitä asiakas voi toivoa”.

Kouluttautuminen personal traineriksi kannattaa

Personal trainereille on nyt tarjolla enemmän työpaikkoja sekä mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan ennen. Edellisten esimerkkien lisäksi työvoimapula koskee yhtä lailla lähes kaikkia muitakin liikuntakeskuksia sekä valmennuspalveluiden tuottajia. Lisäksi potentiaalista asiakaskuntaa yrittäjiksi ryhtyville valmentajille on selvästi aikaisempaa enemmän. Liikunta- ja terveysvelan sekä huonokuntoisuuden edelleen lisääntyessä työt eivät ole ainakaan vähenemässä tulevina vuosina.

Hyvät elintapavalmennustaidot omaaville personal trainereille on kysyntää selvästi eniten. Vaikka suorituskyky- ja kehonmuokkausvalmentajia kysytään aiempaa enemmän, on todellinen tarve sekä potentiaali tavallisten ihmisten terveyden sekä toimintakyvyn kehittämiseen tähtäävälle, kokonaisvaltaiselle hyvinvointivalmennukselle.

Me Impulssissa olemme erikoistuneet juuri tällaiseen asiakaslähtöiseen, asiakkaan kokonaiskuormituksen huomioivaan, voimavaralähtöiseen valmennukseen. Jos haluat työllistyä räjähdysmäisesti kasvavalle hyvinvointivalmennusalalle tai sinua kiinnostaa yrittäjyys monien mahdollisuuksien personal training -alalla, niin meiltä saat parhaat mahdolliset eväät vaikuttavan valmennustyön sekä kannattavan liiketoiminnan toteuttamiselle. Nähdään koulutusten merkeissä!

Lisätiedot ja hakemukset:

Liikku: www.liikku.fi/tyomahdollisuudet, hakemukset: valmennus@liikku.fi

Selkrig Performance Unit: selkrig.com, hakemukset: petu@selkrig.com.

Forever: www.foreverclub.fi, hakemukset: https://www.foreverclub.fi/valmennusjohtaja

Liikuntakeskus Hukka: www.hukkaxpress.net, hakemukset: mari.kukkonen@hukka.net.

Awesome Espoo Oy: www.fustra.fi, hakemukset: olli.mustala@fustra.fi.

* Linkki Fustra -tutkimukseen: Effectiveness of a standardised exercise programme for recurrent neck and low back pain: a multicentre, randomised, two-arm, parallel group trial across 34 fitness clubs in Finland | BMJ Open Sport & Exercise Medicine

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa:

Riku Aalto

Riku Aalto

Riku on personal trainingin uranuurtaja Suomessa. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti ja ammattivalmentaja, joka on täydentänyt osaamistaan muun muassa liikuntahallintotutkinnolla, työhyvinvointivalmentajakoulutuksella sekä ravinto-, voima- ja psyykkinen valmentaja –opinnoilla. Riku on kirjoittanut noin 40 kirjaa harjoittelusta, ravitsemuksesta sekä fyysisestä hyvinvoinnista.

Testaa, olisiko sinusta personal traineriksi?

Rakensimme pienen testin, jolla voit selvittää luonteenpiirteitäsi tai tämänhetkisiä arjen vaatimuksia personal trainerin työn kannalta. Testi sisältää myös osion, jossa voit testata lyhyesti tietojasi kehittävän harjoittelun lainalaisuuksista.

Käy tekemässä lyhyt testimme osoitteessa: impulssi.typeform.com/pt-testi

Lue lisää

Impulssi Personal trainer -koulutusopas

Saat oppaan luettavaksesi lähetettyäsi alla olevan lomakkeen.


Elintapavalmentamisen ammattilainen -opas​

Saat oppaan luettavaksesi lähetettyäsi alla olevan lomakkeen.


Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisesta personal traineriksi​

Saat oppaan luettavaksesi lähetettyäsi alla olevan lomakkeen.


Evästeilmoitus

Käytämme evästeitä, jotta sivustomme toimii oikein ja voimme analysoida tietoliikennettä. Painamalla ”Hyväksy” hyväksyt, että laitteellesi tallennetaan evästeitä.

Tulossa

Julkaisemme Impulssi Valmentajayhteisön pian. Jättämällä yhteystietosi saat kutsun ensimmäisen joukossa ja pääset osallistumaan mm. Valmentajakahveille.